Близо 140 акта са съставени след приблизително 6000 проверки, извършени

...
Близо 140 акта са съставени след приблизително 6000 проверки, извършени
Коментари Харесай

Продължават масираните проверки на горските предприятия и Агенцията по горите

Близо 140 акта са формирани след почти 6000 инспекции, осъществени от държавните горски предприятия и Изпълнителната организация по горите през интервала от 22 март до 24 март в това число , оповестиха от Министерството на земеделието.

Служителите в държавните предприятия са направили общо 2 771 инспекции по Закона за горите. Проверени са близо 1100 обекта за рандеман на дървесина, 806 транспортни средства, 492 ловци, 16 риболовци и 376 други физически лица. Съставени са 72 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите и Закона за лова и запазване на дивеча. Задържани са 1,98 плътни куб. м дървесина, 50,87 пространствени куб. м дърва, 4 моторни транспортни средства, 3 каруци и още толкоз моторни триона.

За същия интервал горските инспектори от районните дирекции по горите в страната са направили общо 3151 инспекции по съблюдаване на горското и ловно законодателство. Инспектирани са 344 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 488 - за рандеман на дървесина, 1297 транспортни средства, 92 рибари и 930 физически лица. Написани са общо 84 констативни протокола и 65 акта. Основно откритите нарушавания са за рандеман на дървесина от немаркирани дървета и без разрешително за сеч, превозване и предпазване на немаркирани дърва за огрев и/или непридружени с превозен билет, превозване на дървесина с транспортни средства, с не функциониращи GPS - устройства, както и с транспортни средства, които не са снабдени с проследяващи устройства.
 За два дни горските сформираха 170 акта и 84 протокола за нарушавания
За два дни горските сформираха 170 акта и 84 протокола за нарушавания

Както на компании, по този начин и на физически лица

Констатирани са и нередности, свързани с неточно водене на електронни дневници на обекти за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, издаване на следващи транспортни билети, за количества дървесина, надвишаващи количествата по първично издадените транспортни билети и други.

Задържани са общо 20,00 пространствени куб. м дърва за огрев, 1,65 плътни куб. м обла строителна дървесина, едно моторно транспортно средство, 4 каруци и 5 моторни триона.

При рутинна инспекция чиновници от РДГ-Пазарджик стопират на един от входовете на Велинград товарно моторно транспортно средство, транспортиращо иглолистна обла строителна дървесина. Проверяващите установяват, че за 1,65 плътни куб. м от превозената междинна строителна дървесина не е съпроводена с превозен билет. Потърсено е подпомагане от чиновници на Министерство на вътрешните работи, в резултат на което лидерът на транспортното средство е арестуван. Работата по случая продължава.
 МЗХГ сформира 124 акта нарушаване на Закона за горите
МЗХГ сформира 124 акта нарушаване на Закона за горите

Повече от 6400 инспекции са осъществили държавните горски предприятия и Изпълнителната организация в последните 4 дни

В хода на осъществена инспекция в обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина в село Борино, на територията на Държавно горско стопанство - Борино, чиновници от РДГ-Смолян откриват, че построената система за непрекъснато видеонаблюдение на вход/изход на обекта не дава отговор на нормативните условия за контрола и опазването на горските територии. Нарушението е, че видеосистемата не обезпечава записи от изображенията за последните 30 дни. Съставен е акт, с който е спряна активността на обекта, за период от три работни дни. Предстои да бъде формиран и акт на собственика/ползвателя на обекта.

Вчера чиновници на РДГ- Велико Търново са установили, че физически лица правят сеч на 37 дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка. Незаконно отсечените дървета попадат в обект за рандеман на дървесина, намиращ се в горска територия - държавна благосъстоятелност, стопанисвана от Държавно ловно стопанство - Росица. За откритото нарушаване по Закона за горите са формирани три акта. Задържани са два моторни триона. По случая е формирано досъдебно произвеждане в полицията.

Служители на РДГ-София са направили инспекция на обект за рандеман на дървесина, намиращ се в землището на село Джурово, община Правец, на която е открито, че в съседство на обекта за рандеман на дървесина от горска територия - частна благосъстоятелност, за която няма издадено разрешително за сеч, са добити общо 10 дървета , немаркирани в основата им с контролна горска марка. След оказано подпомагане от чиновници на Министерство на вътрешните работи е открит нарушителят, на който чиновниците на РДГ-София са съставили акт и са задържали нелегално добитата дървесина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР