Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както

...
Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както
Коментари Харесай

България към РСМ: Не приемаме поведение, което противоречи на Договора за приятелство

Република България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които РСМ е подписала.

Това се споделя в позиции на президента Румен Радев и служебният министър председател и външен министър Димитър Главчев във връзка на завършилата предизборна акция в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в служба на новия президент на страната Гордана Силяновска-Давкова.

" България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват. Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности. Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана ", показва президентът Румен Радев.

Гордана Силяновска-Давкова встъпи в служба през вчерашния ден като първата жена-президент на Северна Македония. По време на формалната си тирада тя не употребява конституционното име на страната си, което провокира реакции от страна на Гърция и Европейска комисия.

" България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите би трябвало прецизно да се извършват. Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности. Убедени сме, че европейската вероятност на Република Северна Македония ще зависи напълно от всеобхватното осъществяване от нейна страна на утвърдените от всички договорености от юли 2022 година ", декларира министър председателят Димитър Главчев.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР