Близо 100 000 души излязоха вчера на демонстрация в Прага

...
Близо 100 000 души излязоха вчера на демонстрация в Прага
Коментари Харесай

Сто хиляди демонстранти поискаха в Прага оставката на Бабиш

Близо 100 000 души излязоха през вчерашния ден на проява в Прага с искане за оставката на чешкия министър председател Андрей Бабиш, съобщи Франс прес.

Това е най-голямата проява в Прага от десетилетия, настояват публицисти, намиращи се на мястото на събитието.

Бабиш е подозиран в машинация с европейски дотации и спор на ползи, излиза наяве от план за отчет на Европейската комисия.

"Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на проява. Дойде ни до гуша ", съобщи заместник-председателят на неправителствената организация "Милион моменти за народна власт " Бенямин Рол пред близо 120 000 стачкуващи, съгласно уредниците.

"Не е обикновено човек, който се намира в сходен спор на ползи и чиито персонални проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател ", сподели пред събралото се голям брой ръководителят на неправителствената организация Микулаш Минар.

От края на април в Чехия постоянно има митинги против Бабиш и министърката на правораздаването Марие Бенешова, която съгласно стачкуващите цели да попречва правосъдния развой против премиера.

Според плана за отчет на Европейската комисия, цитати от който се появиха в чешки медии, Бабиш продължава да получава дивиденти от компанията Агроферт, учредена от него и от чието ръководство той публично се отдръпна през 2017 година

От документа излиза наяве, че Брюксел желае от Чехия възобновяване на 17,4 милиона евро. Окончателният вид на отчета ще бъде направен през идните месеци, като се регистрира и позицията на Прага.

64-годишният Бабиш настоятелно отхвърля да е в спор на ползи.

"Този отчет е офанзива против Чехия. Европейските служители ненавиждат чешките закони ", сподели през днешния ден Бабиш в тирада пред чешкия парламент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР