Благотворителната вечеря-ифтар по повод свещения месец Рамазан бе организирана от

...
Благотворителната вечеря-ифтар по повод свещения месец Рамазан бе организирана от
Коментари Харесай

Кметът на голяма община Бурса Алинур Акташ даде ифтар за над 500 души в Кърджали

Благотворителната вечеря-ифтар във връзка свещения месец Рамазан бе проведена от кмета на Голяма Община Бурса Алинур Акташ в Кърджали.

В салона на хотелски комплекс „ Арпезос “ на обща софра се събраха над 500 души. Домакини на събитието бяха Районното мюфтийство и Община Кърджали.

Благотворителната вечеря почетоха генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, зам.-председателят на Движение за права и свободи и кмет на община Кърджали доктор инж. Хасан Азис, депутатът от Партията на справедливостта и развиването в турския Меджлис Атилла Йодюнч, регионалният ръководител на Партията на справедливостта и развиването в Бурса Мустафа Явуз, ректорът на Тракийския университет в Едирне проф. Ерхан Табакоглу.

На вечерята бяха още народните представители от Движение за права и свободи Адлен Шевкед, Байрам Байрам, инж. Павлин Кръстев, регионалния водач на Движение за права и свободи Ресми Мурад, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският духовник Петър Гарена, някогашният областен мюфтия Фикри Сали, шефът на МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “ в Кърджали проф. доктор Тодор Черкезов, кметовете на 7-те общини в региона, ръководители на законодателните органи, регионална и общински структури на ДПС- Кърджали.

От името на мюсюлманската общественост районният мюфтия Басри Еминефенди изрече признателност към кмета на Голяма община Бурса Алинур Акташ за това, че споделя ифтара с хората от Кърджали. „ Идеята ни беше да организираме тази благотворителна вечеря в двора на новата джамия, само че заради дъждовното време, взехме решение да го проведем тук. “

Алинур Акташ е подкрепил доста значими планове в региона. Със съдействието на Голяма община Бурса е построен грубият градеж на новата джамия в Кърджали, реставрирана е историческата джамия в Джебел, сега се построява и нова джамия в Момчилград.

От свое име и от името на всички присъстващи желая да благодаря най-сърдечно на Голяма община Бурса за поддръжката. Джамиите са дом на разтуха, на примирение и душевно утешение, съобщи районният мюфтия Басри Еминефенди.

Енорийския духовник отец Петър Гарена поздрави присъстващите по случай празничната вечер. Той стартира своето одобрение с думите на персийския стихотворец Мевлана Руми - „ Ела, ела, какъвто и да си отново ела “. „ Добре сте пристигнали всички на тази обща трапеза. Всевишният е един “, съобщи отец Петър Гарена.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи и кмет на община Кърджали доктор инж. Хасан Азис изрече най-сърдечните си благодарности към кмета на Голяма община Бурса Алинур Акташ, генералния консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и на ректора на Тракийския университет в Едирне проф. Ерхан Табакоглу за това, че всички дружно са прекарали един пълностоен ден на Рамазана, както с ифтара, по този начин и с концерта „ Религиозна симфонична музика “.

„ В Кърджали постоянно хората дружно честват своите празници, без значение от своята религия. Отново на една маса сме дружно с водачите на религиозните общности - районния мюфтия и енорийския духовник. Неслучайно градът ни е именуван столица на толерантността. Кърджали е знак на добросъседство сред хората от разнообразни етнически общности, които дружно споделят празниците и дружно преодоляват компликациите. Нека постоянно да има такива мотиви да бъдем дружно, единни и сплотени “, съобщи доктор инж. Хасан Азис.

Той поздрави мюсюлманите и техните фамилии с настъпващия празник Рамазан Байрам и им пожела здраве, благоденствие и благополучие.

„ Бурса е градът на изселниците в Турция. Бурса значи Кърджали, Ардино, Джебел, Момчилград, Скопие, Призрен. Ние постоянно би трябвало да бъдем единни и сплотени, тъй като това е нашата религия и традицията на нашата цивилизация. Ние може да живеем в България, Босна и Херцеговина, Турция, само че сърцата, желанията и искреността ни са едни и същи “, показа в своето одобрение кметът на Голяма община Бурса Алинур Акташ и поздрави мюсюлманите с идния празник Рамазан Байрам.

Генералният консул на Р. Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю означи, че след анулацията на ограниченията от изключителната епидемиологична конюнктура изживяваме един пълностоен месец Рамазан. „ Всяка вечер сме в разнообразни градове и села и сме дружно, с цел да споделим насладата и щастието на Рамазана с нашите братя и сестри от България “, съобщи Корхан Кюнгерю.

Ифтарът приключи с благодарствена трапезна молитва, направена от някогашния областен мюфтия Фикри Сали.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР