Бизнесът с двойни сметки за ток през декемвриДвойно по-високи сметки

...
Бизнесът с двойни сметки за ток през декемвриДвойно по-високи сметки
Коментари Харесай

Бизнесът с двойни сметки за ток през декември

Бизнесът с двойни сметки за ток през декември
Двойно по-високи сметки за ток регистрира бизнесът през декември по отношение на същия месец на предходната година. Това съобщи в отговор на БГНЕС ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Причината е шоковият скок на енергийната борса, където през октомври и декември беше записано с до 300% нарастване на цената в рамките дневно.

Индустриалците желаеха незабавна среща с премиера и организираха диалози по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. До момента няма изясненост по кое време ще се срещнат с Борисов. Васил Велев не вижда резултат от срещата със обществените сътрудници.

Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на тържищата в прилежащите страни, уверен е Велев. “Важно е да се знае, че към цената, която се търгува на сегмента „ Ден напред “ се прибавя и таксата „ Задължение към обществото “, което надува още повече сметките на компаниите, които търгуват от енергийната борса.

Неговият сътрудник Евгени Иванов от КРИБ непосредствено дефинира изказванието на енергийния министър Теменужка Петкова, че имаме най-евтината сила на борсата като „ опашати лъжи “. Изчисленията демонстрират, че в случай че се прибавят и спомагателните такси, цената става същата като в Германия.

Асоциацията на организациите на българските работодатели, към които спада и АЕКБ, предлага сметката „ Задължение към обществото “, която образува месечните битови сметки, да отпадне за обособените консуматори и бизнеса, а да се поема от бюджета.

Сдружението упорства за разработване на чисто нов Закон за енергетиката, както и повече бистрота в ръководството на държавните сдружения в енергетиката. Препоръката е НЕК, АЕЦ „ Козлодуй “, Мини Марица Изток 2 да се листват на борсата, с цел да има директно наблюдаване на тяхната активност. Настоява се също за прекъсване на държавната дотация за частните американски централи „ Марица Изток “ 1 и 3. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР