Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще оглави парламентарната комисия за

...
Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще оглави парламентарната комисия за
Коментари Харесай

Бойко Рашков оглавява комисията за контрол над службите, след като Атанасов подаде оставка

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще оглави парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност, откакто в сряда Атанас Атанасов от поста.

Решението за определянето на новия ръководител е на парламентарната група на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), заяви ръководителят на Народното събрание Росен Желязков .

Като претекст за отдръпването на Атанасов ПП-ДБ уточни, че ГЕРБ и водачът ѝ Бойко Борисов са поели ангажимент за промяна на службите, който е бил отдръпнат.

В сряда Атанасова сподели пред, че оставката му е отговорът му към Борисов, който отхвърли да поддържа оферти от Атанасов законопроект.

Той предвиждаше службата " Военно разузнаване " и държавната организация " Разузнаване " (ДАР) да се слеят, шефовете им да бъдат предлагани както и до момента от Министерския съвет, само че валидирането им да бъде трансферирано към Народното събрание. Сега то се прави с декрет от президента.

При внасянето на законопроекта Атанасов сподели, че той към този момент е подсилен от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски удостовери. Борисов обаче сподели, че предлагането евентуално няма да получи поддръжката на ГЕРБ.

Още през август ПП-ДБ заприказва за на службите, с които да се понижи въздействието на президента в областта на сигурността, която по Конституция се управлява от Министерския съвет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР