Бившият президент на Франция Франсоа Оланд даде интервю за FRANCE

...
Бившият президент на Франция Франсоа Оланд даде интервю за FRANCE
Коментари Харесай

Франсоа Оланд: Групата Вагнер действа като неоколониалисти в Мали

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд даде изявление за FRANCE 24 и RFI в сряда, към 10 години след началото на интервенция " Сервал ", която прогони въоръжените бунтовници и ислямистките бойци от Северно Мали. Оланд отбрани резултатите от френските военни интервенции в района на Сахел и изрази страдание от идването на наемници от съветската паравоенна група " Вагнер ".

Десет години след началото на френската интервенция " Сервал " през януари 2013 година, която беше последвана от по-широката интервенция " Бархан " в целия район Сахел, френските войски напуснаха Мали. Бившият президент Франсоа Оланд съобщи, че е тъжен от обстоятелството, че съветските наемници от групата " Вагнер " " са съумели да убедят част от популацията [на Мали], че ще го защитят по-добре " от джихадистите , в сравнение с Франция.
 Франция ликвидира водач на ДАЕШ в Сахел
Франция ликвидира водач на ДАЕШ в Сахел

Това заяви френският президент Еманюел Макрон

" Те (Вагнер) са неоколониалистите ", сподели някогашният държавен глава на Франция.

Оланд съобщи, че групата " Вагнер " не е съумяла да направи Мали по-сигурно. След идването на наемниците обстановката със сигурността е " по-лоша ", сподели той и добави, че джихадистите са разширили нападенията си в южната и централната част на Мали, където преди не са участвали.

Бившият френски водач отбрани и изтеглянето на друга френска интервенция в Африка: в Централноафриканската република в края на 2016 година Изправен пред продължаващата опасност от страна на размирен групировки , президентът Фаустин-Аршан Туадера повика наемниците на Вагнер. " Дали наличието на Франция щеше да го разубеди? Не съм сигурен ", сподели Оланд.

Той добави, че ориста на една страна се дефинира от нейното държавно управление.

След гибелта на президента на Чад Идрис Деби през април 2021 година френският президент Еманюел Макрон отиде в Нджамена, с цел да поддържа преходното държавно управление, ръководено от военачалник Махамат Деби, наследник на убития президент. Осемнадесет месеца по-късно демонстрациите против опита му да остане на власт бяха посрещнати със смъртоносни репресии, при които през октомври починаха минимум 50 души.
 Франция оказва помощ за
Франция оказва помощ за " обезглавяването " на терористите в Сахел, разгласи Макрон

Ние ангажираме нашите сили за обезглавяване на тези организации

Чад остава сътрудник в напъните против разпространяването на джихадизма в района - съобщи Оланд. Това обаче не може да оправдае толерирането на " доста съществени нарушавания на правата на индивида , в това число против съперници на режима ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР