Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, уволнен от поста

...
Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, уволнен от поста
Коментари Харесай

Спаси София: Ивайло Иванов е назначен незаконно от Фандъкова

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, уволнен от поста поради насилието над протестиращи през 2020 година, е назначен нелегално от Столична община и за това ще бъде сезирана Главна ревизия по труда. Това оповестиха от гражданската организация " Спаси София " през днешния ден.

Според самостоятелния общински консултант Борис Бонев кметицата Йорданка Фандъкова е нарушила Закона за държавния чиновник с назначението на Иванов, като е заобиколила наложителното конкурсно начало за поста.

" Юридическият екип на " Спаси София " приготви едно писмо до кмета Фандъкова, в което попитахме какво е правното съображение за назначението на Ивайло Иванов, каква процедура е спазена. Поискахме копие на акта за назначение. Получи се един много сбит отговор, в който ни дават отговор, че трудовият контракт е подписан на съображение на наредбите на Кодекса на труда. Не ни беше отговорено за съответното правно съображение за този контракт ", изясни юристът Христо Копаранов.

Според него по този начин Фандъкова е заобилокила член 10 от Закона за държавния чиновник, който изисква конкурс и политически неутралитет.

Общината обаче урежда активността на Столичния инспекторат с разпоредба от 2008 година, в която се планува, че шефът на инспектората се назначава от кмета на общината, само че не е ясно дали е по трудов контракт или служебно правно отношение. Странното е, че за зам.-директорът е категорично казано, че се назначава по трудов контракт.

" Ние ще настояваме Инспекцията по труда да направи скоростна инспекция. Настояваме за незабавната му оставка и кмета Йорданка Фандъкова да поеме своята политическа отговорност, освен за това, че го е назначила нелегално, само че и не вижда проблем на резултатите на работата на Столичния инспекторат ", акцентира Борис Бонев.

Ивайло Иванов бе уволнен от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи на 14 май 2021 година по искане на служебния кабинет. Причината - насилието против протестиращи по време на митингите през 2020 година Иванов беше оповестил, че " протестиращите използваха брутална мощ против служителите на реда ".

След отстраняването му Иванов бързо си откри ново място - като шеф на Столичния инспекторат. Опозицията в Столичния общински съвет мигновено изиска пояснение за назначението му.

Фандъкова обаче съобщи, че не дължи такова. Въпреки това изясни, че е назначила Иванов, тъй като е " нужен човек на реда, който да ускори контрола ". Кметицата също по този начин призна, че Иванов не е показал управническа стратегия при постъпването си. А ГЕРБ-ерите в СОС оповестиха уволнението му за " политическо ".

По-късно Фандъкова разгласи, че въпреки всичко ще направи конкурс за шеф на Инспектората - а дотогова Иванов остава на поста. Конкурс към момента не е разгласен година по-късно.

Иванов бе следващият кадър на ГЕРБ, отстранен от служебното държавно управление и намерил нова работа в друга държавна конструкция. Андон Андонов, служителят на Министерство на вътрешните работи, осъден за полицейско принуждение, бе назначен от основния прокурор Иван Гешев. А Младен Маринов, вътрешният министър по това време стана народен представител, както и наследника му на поста Христо Терзийски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР