Бившият американски президент Доналд Тръмп е седял с часове пред

...
Бившият американски президент Доналд Тръмп е седял с часове пред
Коментари Харесай

Комисията за щурма на Капитолия разследва действията на Тръмп по време на безредиците

Бившият американски президент Доналд Тръмп е седял с часове пред тв приемника, следейки щурма на Капитолия онлайн на 6 януари 2021 година, игнорирайки молбите на децата си и близки съветници да призове своите последователи да спрат насилието. Това сподели свидетел по време на чуване пред специфичната комисия на Камарата на представителите на американския Конгрес, съобщи Ройтерс.

Комисията употребява осмото си чуване това лято, с цел да посочи в елементи, това, което по думите на членовете ѝ, е било безучастие в продължение на 187 минути сред края на пламенната тирада на Тръмп на протест, подтикнала последователите му да щурмуват Капитолия, и разпространението на видео, в което ги приканва да се разотидат.

" Президентът Тръмп е седял пред обедната маса и е следил щурма по малкия екран, до момента в който неговите най-близки и високопоставени съветници и членовете на фамилията му са го молели да направи това, което се чака от всеки американски президент ", сподели демократката и член на комисията Елейн Лурия.

Комисията изслуша на запис показанията на сътрудници и чиновници по сигурността на Белия дом, които описаха за събитията от оня тъмен ден.

Бившият консултант в Белия дом Пат Чиполоне отговаряше на въпрос след въпрос в записаните си показания за това какво тъкмо е правил Тръмп. Дали се е обадил на министъра на защитата? Дали се е обадил на основния прокурор? Дали се е обадил на министъра на вътрешната сигурност? Чиполоне отгаваряше с " не " на всеки въпрос.

Членове на комисията споделиха, че дъщерята на Тръмп Иванка и синът му Доналд Тръмп-младши са били измежду тези, които са го молели да предприеме дейности.

Изслушването, което се чака да бъде последното до септември и прегледа в елементи както насилието, избухнало откакто последователите на Тръмп щурмуват Капитолия, по този начин и самите дейности на Тръмп в часовете сред пламенната му тирада, в която прикани поддръжниците си да се " борят като дяволи ", и момента, когато популяризира видео, в което приканва участниците в размириците да се разотидат.

Председателят на Комисията Бени Томпсън упрекна Тръмп, че е " отворил пътя към вълнения и корупция по безконтролен метод " и се закани, че виновните за щурма ще " бъдат изправени пред закона ".

Бившият президент републиканец " се опита да унищожи демократичните ни институции ", сподели Томпсън и добави, че съгласно него всички виновни за офанзивата, в това число в Белия дом би трябвало " да дават отговор за дейностите си пред правораздаването ". " Трябва да има тежки последствия за тях, в противоположен случай се притеснявам, че нашата народна власт повече няма да се въздигне още веднъж ", заключи ръководителят на комисията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР