Бившата дългогодишна приятелка на Ахмед Доган Алтен Алиева продава една

...
Бившата дългогодишна приятелка на Ахмед Доган Алтен Алиева продава една
Коментари Харесай

Бившата на Доган продава къща - паметник на културата, за 1 милион лева - slava.bg

Бившата дългогодишна другарка на Ахмед Доган Алтен Алиева продава една от най-красивите къщи в България – Стоян Стайновата къща в Казанлък, със фрески на огромния български художник Иван Милев, стана ясно от обява в уебсайт за недвижими парцели.

Къщата е със статут на народен монумент на културата, само че е частна благосъстоятелност.

Именно статутът и компликацията да бъде поддържан парцелът е причина сегашните притежатели – наследници на постройката, да я разгласят за продажба против 500 хиляди евро или към един милион лв..

А „ Къщата с кулата “ в центъра на Казанлък е забележителна архитектурна полезност. Строена е при започване на XX век от софийския проектант Никола Занков. През 1925 година казанлъшкият живописец Иван Милев зографисва стените на салона в къщата. Пак той прави и цялостното обзавеждане на първия етаж.

В къщата след 9 септември са били настанени офицерски фамилии, населявана е и от общинската администрация. Опитали са се да я трансфорат в музей. През 1979 година е оповестена за монумент на културата.

След 10 ноември домът на Стайнови е реституиран. Всички опити на наследниците обаче да го трансфорат в средище за просвета, остават безплодни. През 2019 година е направена цялостна реституция на постройката, възобновени са декоративни детайли, като са непокътнати истинските австроунгарски плочки, сменена е външната дограма. За тази реституция къщата е номинирана и за архитектурна премия в тази категория.

За страдание обаче по-нататъшната ѝ поддръжка е прекомерно скъпа, по тази причина притежателите я афишират за продажба. Бившата другарка на Доган се занимава с продажбата и постоянно разгласява информация за неповторимата постройка, надявайки се, че по този начин ще откри състоятелен покупател с интерес към изкуството. Засега обаче опитите й удрят на камък.

Община Казанлък не може да отдели средства, с цел да откупи „ Къщата с кулата “. Надеждата на казанлъчани е да се сътвори инициативна група, която да събере пари за откупуване на паметника, написа Галерия.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР