Билката бакопа мониери (брахми) е слабо популярна у нас. Нейна

...
Билката бакопа мониери (брахми) е слабо популярна у нас. Нейна
Коментари Харесай

Бакопа мониери при стрес и безсъние

Билката бакопа мониери (брахми) е едва известна у нас. Нейна татковина е Индия. Може да се открие още в Шри Ланка, Китай, Тайван, а също по този начин в Хавай, Флорида и южните щати. По нашите географски ширини се предлага най-много под формата на капсули със синтезиран дестилат.

Екстрактът от бакопа мониера се ползва главно за релаксация, защото сполучливо бори напрежението. Освен това лекува бодърствуване. Подпомага се концентрацията и паметта на индивида.

Бакопа мониери е една от дребното билки, чиито свойства са близки до тези на гинко билобата. Приемът ѝ пази от нездравословните свободни радикали, като в това време успокоява нервите. Освен това има свойството да забавя процесите на стареене.

Билката се добива от растението Bacopa monnieri. То съставлява целогодишно, пълзящо растение, обитаващо най-много блатисти и мощно влажни региони.

С името брахми се назовава и растението Centella asiatica, обещано му в Индия. Поради това при закупуване на продукта би трябвало да се следи за латинското име на екстракта.

 Бакопа мониери

В екстракта от бакопа мониера се съдържат голям брой дейни алкалоиди, сапонини, флавоноиди и други. Това прави до неотдавна незнайното растение евентуален лекарствен артикул против всевъзможните типове невродегенеративни болести. Това се обуславя от способността му да усъвършенства работата на нервната система, мозъка и паметта.

Растението е познато най-много на индийската обичайната медицина Аюрведа. Според нея тази билка попада в групата " медхярасаянас " – тази, виновна за възстановяване на мозъчните действия, паметта и познавателните функционалности при всевъзможни болести на централната нервна система.

Индийската национална медицина го употребява още за облекчение на епилепсия и астма, болки, тресчица и като естествено успокоително. Препоръчва се най-много на възрастни хора, за възстановяване на паметта, запаметяването, при стрес и бодърствуване.

Въпреки множеството изгоди, които носи приемът на екстракта от бакопа мониера, приемът му не би трябвало да става без лекарско наблюдаване. Неразположенията, до които може да докара, са само стомашно-чревни. Те се показват в стомашен дискомфорт, под формата на крампи, гадене и постоянно изхождане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР