Безплатни консултации за хора с диабет ще се извършват в

...
Безплатни консултации за хора с диабет ще се извършват в
Коментари Харесай

Безплатни консултации за хора с диабет ще се извършват в ИСУЛ

Безплатни съвещания за хора с диабет ще се правят в болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, оповестиха от лечебното заведение. Инициативата е във връзка днешния Световен ден за битка с диабета.

Консултациите се организират през днешния ден и на следващия ден, сред 12:00 и 16:00 ч., като се планува на пациентите да се мери равнището на кръвната захар и индикаторите на телесна маса.

Тази година акцентът на акцията в „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е върху предиабета. Предиабетът е гранично положение, в което равнищата на кръвната захар са по-високи от естествените - сред 5,7 % и 6,4 %, само че не толкоз високи, с цел да бъде сложена диагноза диабет Тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо положение, 50 % от хората, диагностицирани с него, има възможност да развият диабет вид 2 през идващите пет-десет години.

Около 519 000 българи са диагностицирани с диабет, само че се допуска, че 134 000 души към момента не знаят, че са наранени от заболяването, а 235 000 души са в положение на предиабет, допълниха от болничното заведение. Специалистите поучават най-малко един път годишно всеки да изследва равнището на кръвната захар.

Около 422 милиона души по света имат диабет, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат директно на диабет всяка година, оповестяват на уеб страницата си от Министерството на здравеопазването. Броят на случаите и разпространяването на диабета непрестанно се усилват през последните няколко десетилетия. По експертна оценка на СЗО се чака случаите на диабет да доближат до 578 милиона до 2030 година и 700 милиона до 2045 година

Световният ден за битка с диабета е под мотото „ Знай своя риск, знай своя отговор “, като международната тематика за интервала 2021-2023 година е „ Достъп до диабетни грижи “.

Кампания „ Не чакай диабета, изследвай се през днешния ден! “, която се провежда от Института за здравно обучение, се организира в 12 лечебни заведения в страната, като се плануват безвъзмездни съвещания за пациентите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР