Безотговорното харчене на пари за аванси за магистрала Хемус“ на

...
Безотговорното харчене на пари за аванси за магистрала Хемус“ на
Коментари Харесай

Министър Шишков: Безотговорното харчене на пари за “Хемус” вкара фирмите в капан

„ Безотговорното харчене на пари за задатъци за автомагистрала „ Хемус “ на процедура се трансформира в капан. Строителният отрасъл също попадна в този капан с задатъци от 35%. Сега ние не можем и не желаеме да индексираме техните контракти. В момента те пък не желаят да строят, тъй като естествено цените са разнообразни “. Това разяснява районният министър Иван Шишков по време на присъединяване си в предаването „ Денят “ на телевизия България он ер.

Той напомни, че са раздавани задатъци за автомагистрала „ Хемус “ и изключително за сектори от нея, за които както тогава, по този начин и в този момент продължава да няма планова подготвеност.

Министър Шишков увери, че инспекциите ще продължат и отсега нататък. По думите му и прокуратурата също имала сериозен интерес в тази обстановка, а резултатите от инспекцията на Северната скоростна дъга ще отидат в европейска прокуратура. „ Аз персонално, когато върша инспекции, не се интересувам коя е компанията. Интересуват ме пътищата, които са явно в неприятно положение “, разяснява той дали има връзка сред инспекцията на тангентата и ареста на притежателя на компанията реализатор „ Хидрострой “ – Велико Желев. Арх. Шишков конкретизира, че „ ядките “, извадени от Северната дъга на София, са посочили, че на едно място асфалтът е 13 см, на друго - 13,8 при заложени по план 20 см, което е много огромна разлика.

Той добави, че инспекциите се вършат взаимно с Министерството на вътрешните работи и данните се обработват от органите там. „ Резултатите са въпрос на обстоятелства, a не на интерпретация. Тези всички обстоятелства се обработват от органите на Министерство на вътрешните работи. Имаме няколко преписки, които са почнали в посока поправяне и положение на пътищата в България. Магистралите, издигнати преди 7-8 години, за жалост, в действителност се нуждаят от главен ремонт “, разяснява арх. Шишков.

Той напомни, че в частта от автомагистрала „ Хемус “ сред София и Яна при инспекцията се е оказало, че липсва 30% асфалт, а пътят е построен от материали, които не би трябвало да бъдат слагани.

Регионалният министър разгласи, че в четвъртък ще бъде направена инспекция на 8-километровия сектор от автомагистрала „ Хемус “, който е пуснат в употреба през 2019 г и е в гаранция. По този метод ще се избегнат упреците, че инспекции се вършат единствено на части от автомагистралите, на които са изтекли гаранциите. „ Когато направихме инспекцията на автомагистрала „ Тракия “, ме укориха, че ги вършим изборно и единствено там. Вече проверихме задоволително огромна част от автомагистралите и още веднъж бях упрекнат, че не вършим на тези, които са в гаранция. Затова ще проверим този лот от „ Хемус “, който е директно преди първи лот. Целта е да забележим в действителност по какъв начин строителният развой се е развивал във времето “, заяви арх. Шишков.

По мотив настояването на основния прокурор да бъдат предоставени данните и резултатите от направените инспекции на пътищата дотук, министърът увери, че бъде предадена безусловно цялата документи. „ Имаме още една сериозна кореспонденция, която ще бъде дадена на прокуратурата от Министерство на вътрешните работи след взаимните ни инспекции с тях за ремонтите на пътищата. В немалката си част те са се трансформирали в нелегално строителство защото са осъществявани съществени поправки под формата на настоящи “, сподели районният министър. Той даде образец с ремонта на правата от автомагистрала „ Тракия “ сред Чирпан и Стара Загора, където е работено и по основата на пътя. Оттук нататък ремонтираният сектор е изработен без контрол, този сектор не е въвеждан в употреба, тъй като нямаме решение за градеж “, изясни той.

Като проблем арх. Шишков очерта това, че постоянно има един и същи възложител. „ Начинът, по който са възлагани ремонтите, тъкмо в това има някакъв проблем и е куцало “, разяснява районният министър.

След инспекцията на автомагистрала „ Марица “ на всички е станало ясно, че има сектори, които са в неприятно положение. „ Вероятно ще се наложи спешен ремонт. Там също се оказа, че има проблем с количеството асфалт, има проблеми със земната основа “, сподели арх. Шишков.

Той разяснява, че непрестанно има половинчато свършени работи. „ По този мотив бях споделил, че това съставлява строителна бутафория. Очевидно, някои се засегнаха, само че аз мисля, че думата е напълно подобаваща. Строителството е един доста сериозен развой и не би трябвало в никакъв случай да подценяваме нито един детайл от него, както и никой детайл от нормативната база, без значение дали става въпрос за градеж на постройка или инфраструктурен обект “, безапелационен беше арх. Шишков.

“Това, което върша, е да си правя работата. А това, което обществото получи като отговор, е всичко това, което се говореше от 10 година насам “, добави той. Самият той не е очаквал такива мащаби на нередности, които са открити при осъществените инспекции.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР