• Изцяло новият Land Cruiser 250 предлага традиционните силни страни на

...
•	Изцяло новият Land Cruiser 250 предлага традиционните силни страни на
Коментари Харесай

Всичко за ... Новата Toyota Land Cruiser

• Изцяло новият Land Cruiser 250 предлага обичайните мощни страни на модела като качество, устойчивост и надеждност
• Проектиран да устоя на най-тежките условия в своето съществуване – автомобил, който ще ви води на всички места и ще ви върне назад, по най-безопасния метод
• Силен, целеустремен дизайн, който черпи ентусиазъм от наследството на Land Cruiser
• Новата платформа на Toyota New Global Architecture GA-F обезпечава основата на един стабилен автомобил, със доста нараснала издръжливост и отлична реакция, държание и управляемост – както на пътя, по този начин и отвън него
• Първият Land Cruiser, който употребява електрически усилвател на кормилната система и нова система от отцепващи се стабилизиращи щанги
• Усъвършенстван 2,8-литров турбодизелов мотор с нова осемстепенна автоматизирана трансмисия
• Мека, 48-волтова хибридна система, която ще се предлага през 2025 г

Изцяло новият Land Cruiser 250 е най-новото потомство на един модел, който в продължение на повече от 70 години е построил ненадмината известност за издръжливост, надеждност и дарба да се оправя с най-суровите условия във всички елементи на земното кълбо.
Новият Land Cruiser е планиран тъй че да бъде автомобила, на който можете да разчитате, с цел да ви заведе на всички места и да ви върне назад!
Гамата на Land Cruiser еволюира през годините в три паралелни серии:
- Station Wagon: показан от днешната серия 300, която се предлага в разнообразни райони по света, в това число Африка, Близкия изток, Азия и Тихия океан.
- Heavy Duty: световноизвестната серия 70, която чества своята 40-та годишнина и се предлага на пазарите в Африка, Близкия изток и Тихия океан.
- Light Duty: гамата, която включва напълно новата серия 250, главният модел за Европа.
Първият модел Light Duty (известен също като „ Prado “ в някои региони) се причисли към световната гама на Land Cruiser през 1985 година Оттогава неговата еволюция го приближава по темперамент до по-луксозния и по-голям Land Cruiser 300. При създаването на новия модел от серия 250 от моделна година 2024 година е взето умишлено решение за връщане на Land Cruiser към неговия генезис, като е подложен фокус върху базовите му качества като деловитост и досегаемост.
„ Променихме нашето усещане и имаме вяра, че този модел Land Cruiser би трябвало да се предлага като удобен и наличен „ офроудър “. Решихме, че връщането към нашите корени ще бъде в основата на марката Land Cruiser в бъдеще ”, отбелязва основният инженер Кейта Морицу.
Резултатът е напълно нов модел, който предлага достоверни качества за придвижване в пресечена околност, база за които е новата GA-F платформа включваща каросерия и рама. Към това се прибавят високо равнище на функционалност за транспорт на пасажери и товари, усъвършенстван преглед за лидера и елементарност, с структура, основана тъй че автомобилът да бъде елементарно ремонтиран и с елементи, комфортни за промяна или подмяна с персонализирани детайли.
Философията “back to origins ” или „ завръщане към произхода “ е ясно разпознаваема и в дизайна на автомобила, който съчетава наследството на Land Cruiser с модерната визия. Дизайнът, излъчващ издръжливост, устойчивост и надеждност, основава неподвластен на времето външен тип и функционално солидно качество, асоциирано с най-хубавите професионални принадлежности.
„ Това не е просто респект “, споделя основният дизайнер Йошито Ватанабе. „ Той интерпретира тези детайли в съвременен дизайн, който показва същността на Land Cruiser. “

НАСЛЕДСТВОТО НА LAND CRUISER
Land Cruiser се ражда преди 72 години, на 1 август 1951 година като “Toyota BJ ”. Малко по-късно той показва своята мощ и благоприятни условия, като става първото транспортно средство, което сполучливо се изкачва до шестата станция по скатовете на планината Фуджи.
От този миг задачата на Toyota за Land Cruiser е да даде на хората автомобил, който ще ги води до мечтаната дестинация в сигурност и сигурност, даже и в най-тежките условия. Опитът на разнообразни клиенти по целия свят се оказва скъп в развиването на базовите мощни страни на Land Cruiser като надеждност, устойчивост и дарба да се оправя с тежки пътни условия.
Може би не е изненадващо, че неговата известност на устойчив и благонадежден офроуд автомобил го трансформира в един от най-продаваните модели на Toyota в международен мащаб, с 11,3 милиона продажби до момента*, допълнително от 170 страни и райони.

*Към юни 2023 година кумулативните и годишните размери на продажбите включват моделите Lexus LX и Lexus GX.

ДИЗАЙН: ТРАДИЦИЯ, СЪЧЕТАНА С ДУХА НА МОДЕРНИТЕ ВРЕМЕНА
• Дизайнът показва достоверните качества на автомобил за пресечени терени, комбиниращи завещание и актуалност
• Силуетът и пропорциите на автомобила са отпратка към дизайнерското завещание на Land Cruiser
• Предприети са ограничения за обезпечаване на отличен преглед за лидера, в това число челен похлупак с повдигнати ъгли и снижена централна част
• Мощен дизайн на предната част с класическа емблема на TOYOTA
• Каросерия, завършена по подобен метод, че да се избегнат повреди при тежки условия и съставни елементи основани за лесна замяна
• Интериорът показва функционален, само че първокачествен дизайн с персонализиран цифров екран на инструментите и най-новия мултимедиен пакет на Toyota
• Места за до седем индивида в интериора, с обилно обезпечаване на багажното пространство

Външен дизайн

Дизайнът на новия Land Cruiser е ослепителен израз на статута на автомобила като ясно изразен автомобил за пресечени терени, който по своята същина и лъчение е здрав и стабилен.
Базовата му надеждност се отразява във формата и компановката му, както и структурните елементи, основани за да се оправят с тежки условия и да бъдат лесни за замяна, в случай че възникне щета. Има безвремие и в простотата на дизайна, който показва качество и няма да наподобява стар и в бъдеще. Към това се прибавя и чувство за професионализъм, идващ формата и функционалността, срещащи се при професионалните принадлежности с най-високо качество.
Съчетани в едно, тези детайли основават съвършената композиция от завещание и съвременна визия: това е Land Cruiser, който следва корените на своя генезис, само че в същото време дава отговор на най-високите модерни стандарти.
Класическият контур на Land Cruiser е отпратка към дефинираните линии на ранните модели на Land Cruiser (ясно очевидно е въздействието на сериите 40 и 70 на Land Cruiser) със мощна хоризонтална ос, дълъг челен похлупак, изправено предно стъкло, пай челен надвес и отличителни трапецовидни арки на калниците. Пропорциите остават правилни на дизайнерското завещание на Land Cruiser, със стегната кабина с форма на кутия, позиционирана зад отвесната ос на автомобила, с цел да се сътвори компановка осигуряваща по едно и също време вътрешно пространство и комфорт. Общата дължина на автомобила е 4925 мм, широчината е 1980 мм, височината 1935 мм, а междуосието е с дължина от 2850 мм.
Конфигурацията и пропорциите на детайлите в предната част основават класическа визия на Land Cruiser. Функционалните елементи са групирани дружно към центъра с високо ситуирани предни светлини, за се избегнат повреди при сложни условия на шофиране. Усещането за цел е в допълнение очебийно от възобновяване на класическото лого TOYOTA начело в центъра и откъм гърба над зоната с регистрационния номер. Практичността е интегрален детайл при проектирането на дизайна и структурата на автомобила – като да вземем за пример ъглите на бронята, които елементарно се сменят, в случай че се повредят.
Стандартното съоръжение включва предни светлини с тънка обточена настройка на LED детайлите с „ три очи “ или типичен bi-LED овални светлини, дружно с отвесно ситуиран мигач и дневни светлини. Отново, с оглед отбягване на повреди, предните светлини за мъгла са надълбоко вдлъбнати в ъглите на бронята; предните и задните ъгли са скосени (което също подкрепя маневреността); а долните секции на вратата имат скосена, извиваща се във вътрешността повърхнина.
Предоставянето на лидера на най-хубавия преглед напред и встрани е главен приоритет при основаването на дизайна. На тази база се ражда формата на предния похлупак с повдигнати страни, които улесняват основаването на чувство за формите и размерите на автомобила и позицията на неговите ъгли. Елемент за постигането на тези цели е и снижената централна част, която усъвършенства обзора напред, намалявайки сляпата зона на видимост директно пред автомобила. За да се усъвършенства видимостта встрани, А-колоната е сложена под по-изправен ъгъл, огледалата са прикрепени към вратите, а долната линия на прозорците е свалена надолу – отпратка към класическата Toyota BJ70 – с към 30 мм спрямо настоящия модел.
Каросерията показва контрастиращи изострени и извити повърхности създавайки обикновен, съвременен външен тип с чувство за напрежение и висока точност. Общият резултат е чувството, че Land Cruiser е излят от едно само парче метал. Широката позиция на автомобила, разширените предни и задни калници и стегнатата форма на каросерията се комбинират, с цел да подчертаят стабилната и солидна външност.
Отзад светлините още веднъж са компактно групирани във отвесно подредени комбинирани модули.
В взаимозависимост от равнището на съоръжение на модела, новият Land Cruiser ще разполага с 18 или 20-инчови алуминиеви колела с нов дизайн.
Аеродинамични елементи
Отличителният външен дизайн включва редица елементи за възстановяване на аеродинамичните характерности на автомобила.
Сред съставените елементи, които имат принос за понижаване на въздушното противодействие са жалузи в горната решетка, които се затварят при високи скорости, с цел да попречва въздушния поток в отделението на мотора, намалявайки по този метод както въздушното противодействие, по този начин и силата на покачване. Пред предните колела са инсталирани дефлектори, които понижават въздушния поток, който „ удря “ гумите и насочват въздуха, тъй че да помогне за изстудяване на спирачните дискове.
Други ограничения включват понижаване на разликата сред равнищата на предните колони и дъждовните отводнителни канали и точно пресмятане на ъгъла на позициониране на огледалата на вратите и профила на корпуса им за угнетяване на турбуленцията. Добавени са облицовки на страничните порти за поправяне на въздушния поток в профил на автомобила, а заден спойлер оказва помощ за ръководство на въздушния поток от задната част на автомобила и понижаване на силата на покачване.
Вътрешен дизайн

Интериорният дизайн показва безвреден, функционален тип, подобаващ за шофиране отвън пътя, с акцент върху издръжливостта, високото качество и ограниченията за понижаване на умората.
Арматурното табло и горните облицовки на вратите са със мощни хоризонтални линии, които улесняват възприемането на ориентацията на автомобила при сложни условия на шофиране и основават отворена среда в кабината с отлична видимост на открито за всички на борда. Напречното сечение на таблото е снижено пред предния пасажер, с цел да се усъвършенства чувството за отвореност.
Източници на информация, като инструменталният смесен апарат за лидера и мултимедийният екран са сложени високо за лесна видимост и разполагат с необятна зона на таблото – присъща за Land Cruiser – която обезпечава улеснение и непосредственост на контролните уреди за бърза и интуитивна работа. Дисплеят с цифрови принадлежности (9 или 12,3-инчов според от равнището на оборудване) показва измервателни уреди и данни с чиста графика, която е ясна за четене при всевъзможни условия на осветяване. Достъпът до мултимедийната система се реализира посредством сензорен екран с висока разграничителна дарба (9 или 12,3 инча).
Физическата форма на превключвателите и техните способи на работа са унифицирани – елементарни бутони за превключване или натискане – тъй че лидерът да може да ги ръководи елементарно, без да се постанова да отклонява взор от пътя или да трансформира позата си. За задачата като консултанти са привлечени професионални рали водачи, които са съветвали дизайнерите и конструкторите по отношение на дизайна на комбинацията от селектор и комутатор, употребявани за контрола на функционалностите, като Multi-Terrain Select.
Подложките за коленете и подплатените облицовки на вратите обезпечават отбрана, когато теренът стане провокационен, а горните елементи на панелите на вратите имат закривен профил, тъй че лидерът да има място за свободно придвижване на лактите. Новият дизайн на кормилото отразява солидния, постоянен дизайн на автомобила с необятни отвори за спици, с цел да се предотврати пострадване на пръстите при положение на обратен тласък на кормилото. Върху централната част може да се открие класическото лого на TOYOTA, с функционални превключватели, рационално проведени в лявата и дясната част на централните спици.
Усещането за точност и качество се показва в координирания дизайн на контролните превключватели и елементи като назъбените шарки към вентилационните отвори и селектора на режима, както и в съчетаването на плътните и дебели материали употребявани за тапицерията с сходни на въжета кантове и декоративни елементи, които наподобяват като от обработен метал.
Създадено е възприятие за обединен тип на интериора, с непрекъснато качество на материалите, чувство и външен тип, предаващи мощен темперамент. Функционалните зони са плоски и твърди, а точките на досег меки и компактно покрити, с чувство за размер. Използвани са цифрови техники за планиране, с цел да бъдат комбинирани разнообразни елементи в едно цяло, като да вземем за пример интеграцията на комбинирания апарат и централния екран в огромния инструментален панел, тъй че да се основава по-малко чувство за сегментиране.
Нова, опростена форма на тавана усилва чувството за пространство, с варианти за отварящ се люк или огромен, закрепен панорамен покрив, който се простира над седалките на втория ред.
Седалки и тапицерии
Новата серия Land Cruiser ще бъде показана в България със седемместна настройка на седалките. Предните седалки са с нов дизайн, с цел да обезпечат мощна и постоянна опора при шофиране отвън пътя и се оферират с електрическо контролиране. Седалката на лидера с конфигурация в осем направления се предлага с (ръчно) удължаваща се долна част, която обезпечава спомагателни 50 мм опора за бедрата. Нейният дизайн заобикаля отварянето на жлеб сред разширението и главната възглавница за реализиране на цялостна основа.
Новите предни седалки имат по-тънки облегалки, подобряващи пространството за краката и коленете на пасажерите на задните седалки и се оферират с интегрирано отопление и вентилация при високите равнища. По-дебелите уретанови възглавници разпределят натиска върху по-широка част от тялото на пасажера и са завършени по този начин, че да спомагат да реализиране на най-благоприятен ъгъл на таза, намалявайки натоварването върху кръста и мускулите. Възглавницата е инсталирана върху корав низък пласт, структура, която оказва помощ да се предотврати неподходящата смяна на позата на пасажера при завиване или промяна на лентата. Страничните опори се издигат в допълнение, помагайки за задържането на тялото на място, когато се основат хоризонтални сили, като да вземем за пример при шофиране по неравна повърхнина.
Седалките на втория ред се оферират в обща настройка с делене в съразмерност 60:40, а третият ред се състои от две седалки, които могат да се сгъват ръчно или благодарение на електрическа система.
Изборът на тапицерия включва естествени и синтетични кожи и първото потребление на SUMITEX, нова, издръжлива материя, направена от здрава прежда, създадена от рециклирана PET пластмаса от заводите на Toyota в Япония.
Багажно пространство

В седемместния вид зад третия ред седалки има място за два куфара с размер 55 см. При прегънат трети ред има задоволително място за три 86-сантиметрови куфара плюс един с дължина 81 см и един с 69 см.
Новият Land Cruiser е оборудван с горно окачена задна врата общоприетоо, с което се усъвършенства достъпа. Оборудването включва електрическо задвижване на задната врата съгласно равнището и без значение отварящо се стъкло.
РЕАКЦИЯ, КОНТРОЛ И ЕФЕКТИВНОСТ НА ЗАДВИЖВАНЕТО
• 2,8-литров турбодизелов мотор с 204 к.с. по DIN/ 150 кВт модернизиран за по-добра управляемост и успеваемост
• Нова осемстепенна автоматизирана трансмисия
• Задвижване с мека хибридна система с 48V ще се причисли към гамата Land Cruiser 250 през 2025 година
• Постоянно задвижване на всички колела
Развитие по повод реакцията на мотора и управляемостта
При представянето си в Западна Европа новият Land Cruiser се задвижва от 2,8-литров турбодизелов мотор, модернизиран в името на по-добра управляемост и баланс сред разход на гориво и динамични качества.
Редовият, четирицилиндров, DOHC елемент с работен размер от 2755 см3, четири клапана на цилиндър и с непосредствено впръскване има оптималната мощ от 204 к.с. по DIN/150 кВт при 3000 об./мин и е комбиниран с нова осемстепенна автоматизирана трансмисия Direct Shift. С оптимален въртящ миг от 500 Нм, в интервала от 1600 до 2800 об/мин, той има силата да тегли прикачени товари с тегло от до 3500 кг.
Развитието на новия елемент включва като приоритет контрола на ускорението, с динамични качества, които да обезпечат на лидера сигурност при реализацията на желанията, без значение дали става дума за придвижване по път или отвън него, шофиране по градските улици или по автомагистрала. Целта е чувството при шофиране да е непосредствено, като това при механична трансмисия. За да уточни по-ясно задачите на работата си, инженерният екип проучва насъбрания опит от създаването на Land Cruiser 300, съчетавайки го с качеството, издръжливостта и надеждността на настоящия Land Cruiser Prado. Анализирани бяха и отзивите на клиентите при потреблението на автомобила в всекидневието.
Всичко това спомага за реализиране на по-добро съчетаване на динамичните качества като ускоряване и управляемост. Промени са направени и във връзка с генерирането на звук и трептения, с усъвършенствано ръководство при тежки условия. Силовото предаване е проектирано да обезпечава линейно ускоряване с мощна първична реакция, а бързото блокиране на преобразувателя на въртящия миг на осемстепенната автоматизирана трансмисия спомага за понижаване на оборотите на мотора при ускорение.
Преработеният и по-ефективен турбокомпресор е от основно значение за усъвършенстваната реакция и характерността на въртящия миг, с въвеждането на работно колело с компактни лопатки и понижаване на диаметъра на елемента. Новата компановка на задвижваните от ремък съставни елементи освобождава място за новата система за електрическо сервоуправление (вижте по-долу) и консолидираното на алтернатор с по-висока мощ (ток с 200 A), с цел да може да поддържа условията за спомагателно зареждане.
Мерките за справяне с екологичните условия включват повишение на успеваемостта на SCR системата и повишен 17-литров контейнер за урея.
Нова осемстепенна автоматизирана трансмисия
Задвижването разполага с нова осемстепенна автоматизирана скоростна кутия, предопределена да усъвършенства динамичните качества при шофиране и да понижи разхода на гориво, като в същото време с това предлага тиха работа. С по-близки предавателни цифри, нов, стилен преобразувател на въртящия миг и усъвършенствани съставни елементи, трансмисията обезпечава точно блокиране на последния, ритмично превключване и гладко чувство за ускоряване.
Преобразувателят на въртящия миг разполага с многодисков блокиращ съединител с уголемен работен диапазон, способствуващ за чувството за непосредствено задвижване и изцяло понижаване на разхода на гориво. Блокирането може да се задейства от ниски скорости, добавяйки своя принос към качеството на чувството за шофиране.
Устройството също по този начин се възползва от нова конструкция на динамичната демпфершираща система, с цел да помогне за понижаване на съмненията на въртящия миг към задвижващия вал. Както преобразувателят на въртящия миг, по този начин и структурата на демпфера са изменени, с цел да се понижи размерът и да се снижи тежестта.
Компактните и леки зъбни механизми обезпечават както успеваемост, по този начин и устойчивост. Близките предавателни цифри се употребяват при по-високи скорости на автомобила с непрекъснати, дребни промени в оборотите на мотора при превключване във високия оборотен диапазон, с цел да се сътвори чувство за темп. Предавателно число на първата предавка е намалено, с цел да се усъвършенства ускорението при тръгване и опциите за придвижване в кръстосан терен, до момента в който осмата предавка има по-дълго предавателно число за по-тихо придвижване при висока скорост, при по-ниски обороти на мотора и по-нисък разход на гориво.
Времето за реакция при превключване е усъвършенствана с 25% с приемането на нов линеен соленоид, който е с 29% по-лек от предходния елемент, спрямо актуалната шестстепенна автоматизирана трансмисия. Принос за по-тихата работа и по-ниският разход на гориво има и маслената помпа с по-малък диаметър.
Мека 48-волтова хибридна електрическа система в бъдеще
Toyota ще показа версия Land Cruiser в Европа с мека хибридна система през 2025 година Тя ще комбинира 2,8-литровия дизелов мотор с 48-волтов електрически мотор-генератор, компактна 48-волтова литиево-йонна батерия и стоп-старт система. Това решение ще усъвършенства управляемостта, осигурявайки по-плавно и безшумно, само че по-отзивчиво показване, като в същото време резервира способността за придвижване при тежки условия на шофиране.

Постоянно задвижване на всички колела
Системата за непрекъснатото задвижване на четирите колела на Land Cruiser включва изменена конструкция на карданния вал, проектирана за повече устойчивост и по-тиха работа. Промени са направени и в диференциалите: междуосевия е модернизиран с цел да спомогне за понижаване на разхода на гориво, а задният диференциал е заздравен за спомагателна надеждност. И при двата е издирван най-хубавият баланс сред сцепление отвън пътя и непоклатимост на пътя.
Системата за блокиране на диференциала е изменена, като активирането с мотор е сменено със задействане със соленоид, осигуряващ с 85% по-бърза реакция (около 0,15 секунди), когато автомобилът се нуждае от това.
Разпределителната кутия също е изменена, за реализиране на по-добра устойчивост, увеличение на въртящия миг на мотора и антикорозионни характерности. Нов комутатор за избор на диапазони H4 или L4 и нови превключватели за блокировка на диференциала са ситуирани на централната подпора, до скоростния лост.
СТАБИЛНОСТ НА ПЪТЯ И ИЗВЪН НЕГО, КОНТРОЛ И УВЕРЕНОСТ

• Възможности за ръководство, проектирани да обезпечат изключителни благоприятни условия при придвижване в кръстосан терен
• Солиден, комфортен и елементарен за маневриране на пътя
• Новата платформа с каросерия върху твърда рама (body-on-frame) GA-F обезпечава базова издръжливост и неотстъпчивост
• Първият Land Cruiser с електрическо сервоуправление
• Първият в света механизъм за разединение на стабилизиращата щанга на предния мост и реализиране на по-добра артикулация на колелата
• Системите Multi-Terrain Select и Multi-Terrain Monitor оказват помощ на лидера да преодолее предизвикателни условия
Основното качество на Land Cruiser като транспортно средство, което може да „ ви води на всички места и да ви върне назад “, включва способността да се справяте с предизвикателни офроуд условия. Връщайки модела към произхода му, Toyota подсигурява, че автомобилът има фундаменталната, вградена мощ, с цел да извърши това заричане, вместо да разчита на комплицирани технологии.
В същото време маневреността е основен фактор при проектирането на автомобила: с изключение на мощните страни за придвижване в кръстосан терен, това е автомобил, който е елементарен като идея и е основан в името на улеснение за шофиране за всеки при ежедневна приложимост. Видимостта е добра, ръководството просто за схващане и интуитивно за потребление, а реакциите на автомобила са бързи и последващи желанията на лидера.
Тестове в рискови условия
Развойната активност включва стратегия за тестване на новия модел до границите на неговата устойчивост. Toyota построи нова офроуд тестова писта – натоварващият до краен лимит Course F на полигона Шибецу в Япония – точно възпроизвеждайки набор от най-предизвикателните условия на шофиране от целия свят.
Конфигурацията на трасето включва скатове, кални писти, скалисти пътища и комплицирани терени, всеки от които слага разнообразни условия към автомобила. Използването на това оборудване освен оказва помощ да се потвърдят и подобрят характерностите на новия Land Cruiser за придвижване в кръстосан терен, „ едно ходило над “ сегашния модел, само че също по този начин спомага за рационализиране на неговата склонност за ежедневна приложимост и неговата функционалност.
Проведени са обширни проби и в Близкия изток и Австралия.
Способности, основани на нова платформа с носеща рама GA-F
Автентичният офроуд темперамент на Land Cruiser е отразен в запазването на компановката с инсталирана върху рама каросерия, само че нейните качества и благоприятни условия надвишават тези на сегашния модел. Основата за това е новата платформа с рама GA-F, която се употребява и в Land Cruiser 300.
Тя обезпечава на структурата на автомобила доста по-голяма издръжливост и неотстъпчивост, реализирани посредством композиция от целенасочени структурни решения. Сред тях са 84 спомагателни точки на заваряване с къса стъпка към страничните порти и долните ръбове на праговете, както и потреблението за първи път на структурно лепило (общо 11,9 м), с цел да усъвършенства здравината там, където се срещат обособени елементи от листова ламарина. Специално заварени заготовки са интегрирани в страничните релси и напречните укрепващи детайли, за възстановяване на здравината и понижаване на тежестта. Дебела стоманена ламарина и материали с висока здравина се употребяват на стратегически места в рамата, с цел да се обезпечи дълготрайна издръжливост.
Като цяло устойчивостта на извъртане на рамата се е нараснала с 50%, а комбинираната резистентност на извъртане на рамата и каросерията се е повишила с 30%. Резултатът е автомобила, който реагира и се движи тъкмо както лидерът желае това от него.
Първият Land Cruiser с електрическо серво ръководство
Новият Land Cruiser е първият модел на Land Cruiser, който е оборудван с електрическо кормилно ръководство (EPS).
В съпоставяне с хидравличната система, това решение понижава силата на отката, който може да възникне при шофиране по неравни повърхности и обезпечава по-плавно, по-директно ръководство и по-лесна маневреност при всевъзможни скорости. Освен това потреблението на EPS разрешава на новия Land Cruiser да включва асистента за следене на лентата Lane Trace Assist като част от пакета за дейна сигурност и помощ на лидера Toyota Safety Sense.
Решението със зъбна рейка и пиньон също спомага за понижаване на разхода на гориво, като електрическата сила се употребява единствено когато е належащо – системата да вземем за пример не е дейна при работа на луфт или при шофиране по права линия.
За да спомогне за реализиране на добра противоположна връзка с лидера, твърдостта на кормилната колона е усъвършенствана, а кормилният вал и тръбата са с увеличени размери.
Нова спирачна система
Новата електронно ръководена спирачна система е проектирана за реализиране на по-добро чувство и успеваемост, които дават отговор на желанията на лидера. Контролът, потенциалът и здравината са усъвършенствани, с цел да основат естествено и линейно чувство при прекъсване.
Система за основаване на налягане при поискване (on demand), обезпечена от целеви VSC модул, работи в допълнение към стандартната система за генериране на налягане, подобрявайки чувството при прекъсване. Общият спирачен надзор съчетава хидравличната спирачна мощ с регенеративната спирачна мощ от мотора. Използването на последната в оптималната степен способства за намаляване на разхода на гориво.
Системата е с дискови спирачки с диаметър от 340 мм начело 335 мм откъм гърба. Електрически задействаната ръчна спирачка работи на задните колела.
Системата за подкрепяне при втурване (DAC) може да се употребява за автоматизирано обезпечаване на устойчиво прекъсване без блокиране на колелата, като в същото време поддържа ниска скорост на автомобила при превъзмогване на стръмни спускания. Системата е създадена по този начин, че да може да се употребява като функционалност за круиз надзор при скорости сред 4 и 30 км/ч в диапазона H4 и L4 на автомобила.
Система за надзор на „ пълзенето “ Crawl Control

Системата Crawl Control на Land Cruiser може да се употребява за поддържане на ниска скорост при шофиране отвън пътя и по наклони надолу. Тя управлява въртящия миг на мотора и приложената спирачна мощ, като заобикаля буксуването и блокирането на колелата и разрешава на лидера да се концентрира върху ръководството.
Crawl Control работи в режим L4 на разпределителната кутия. Водачът може да избере подобаващата скорост благодарение на селектора на конзолата. На разположение са пет разнообразни настройки на скоростта, подобаващи за необятен набор от разнообразни настилки и наклони.
Окачване
Предното окачване включва нова настройка с двойки напречни носачи на колело и продължен ход за реализиране на комбиниране от устойчиво държание на пътя и качества за придвижване в кръстосан терен. Изработено е от високоякостни, леки и издръжливи съставни елементи за обезпечаване на надеждна работа.
Принос за по-стабилното държание на пътя има и увеличената диря, до момента в който стабилността при прекъсване е усъвършенствана посредством понижаване на ъгъла на изместване (на наклона) на шенкелния болт и увеличение на противодействието при гмуркане, или наклона на автомобила при прекъсване.
Отзад четиризвенният корав мост е детайлно ревизиран с цел да обезпечи по-плавно, по-линейно държание, като в същото време това спомага за понижаване на тежестта и повишение на надеждността. Стабилизиращата щанга е направена от нов материал, който е по едно и също време по-лек и по-твърд. Допълнителното тегло е спестено с реализация с по-тънко напречно сечение на гредата и усъвършенствана дебелина на стените на закрепващите скоби – структура, която също покачва надеждността. Промяна в конфигурацията спомага за понижаване на повдигането на задните колела. Цялата геометрия е усъвършенствана, тъй че придвижването на всяко звено е гладко и линейно, което спомага за обезпечаването на удобно пътешестване.

Механизъм за изключване на стабилизиращата щанга
Новият Land Cruiser е първият модел на Toyota, който употребява механизъм за изключване на стабилизатора (SDM). Той обезпечава по-добри качества във връзка с държанието при придвижване в кръстосан терен и по-комфортното пътешестване по общоприетите пътища.
С помощта на комутатор на централната подпора лидерът може да отдели предната стабилизираща щанга (стабилизатор), увеличавайки хода на окачването. Пътувайки с ниски скорости по грапави, скалисти повърхности, удължената артикулация на колелата оказва помощ да поддържате и четирите колела в контакт със земята, което прави автомобила по-лесен за маневриране. В общоприета настройка новият Land Cruiser има с 10% по-голяма артикулация на колелата спрямо настоящия модел; когато SDM е задействан, това се усилва с още 10%.
Благодарение на окачването, което може да се удължава и свива свободно, е станала допустима конфигурация на ходовата част с по-добро противодействието на наклоняването на каросерията във всички направления. Това спомага за по-комфортно пътешестване на всички пасажери по доста неравномерен терен. Когато скоростта на автомобила се усили, стабилизиращата щанга автоматизирано ще се зацепва още веднъж.

Система Multi-Terrain Select

Multi-Terrain Select (MTS) настройва ръководството на автомобила, задвижващата мощ и ръководството на хидравличната спирачна система, с цел да отговори на условията на разнообразни сюжети за шофиране отвън пътя. Системата към този момент дава спомагателен автоматизиран режим, тъй че лидерът не би трябвало да трансформира настройката при смяна на изискванията и може да се употребява и когато автомобилът е в режим на придвижване с задействани понижаващи предавки в разпределителната кутия.
MTS се задейства елементарно, като се употребява превключвателят за ръководство на задвижването и многофункционалният селектор на централната подпора. В режим на понижаващи предавки на разпределителната кутия вариантите са тиня, пясък, канара и автоматизиран (Mud, Sand, Rock и Auto); във естествен режим изборът е тиня, пясък, нечистотия, бездънен сняг и автоматизиран (Mud, Sand, Dirt, Deep Snow и Auto).
Дисплей с панорамен изглед/ Multi-Terrain Monitor
Дисплеят за панорамен аспект (PVM) на Land Cruiser дава цялостен аспект на зоната директно в близост и, употребявайки функционалността Multi-Terrain Monitor (MTM), под автомобила, с цел да помогне с точно маневриране на сложен терен. Водачът може да избира изображения от четири камери, с цел да ревизира слепите зони. Освен това изображенията на камерите могат да се комбинират, с цел да се сътвори съставно изображение. Изгледът на терена под автомобила Under Vehicle Terrain View демонстрира позицията на задните колела и повърхността на придвижване. Новите MTM варианти включват аспект откъм гърба под пода с насоки, показващи позициите на автомобила и гумите. Изображенията на екрана на екрана могат да се уголемяват благодарение на сензорни контроли, с цел да се получи още по-подробен аспект.
PVM може да се употребява при скорости до 12 км/ч и за първи път в Land Cruiser може да се задейства с гласова команда, както и с комутатор на конзолата. Налично е измиване на задната камера, с цел да се поддържа ясно изображение.
ТИШИНА, КОМФОРТ И БЕЗОПАСНОСТ
• Обширни ограничения за противопоставяне на шума и вибрациите в автомобила
• Фокус върху комфорта с надзор на наклона по отношение на напречната хоризонтална ос на автомобила, нова структура на монтажните опори на мотора и монтиране на поглъщащи детайли сред каросерията и рамата
• Широкомащабни системи за сигурност и помощ на лидера на Toyota Teammate, в това число последно потомство Toyota Safety Sense
Новият Land Cruiser може да е планиран да устоя на рискови условия, само че това не значи, че тишината и комфортът за пасажерите са пожертвани. Предприети са огромни ограничения за отбягване и противопоставяне на шума и вибрациите.
Още на равнище създаване на автомобила е понижен броят на зоните, през които звукът може да навлезе в кабината, и е проектирана настройка на каросерия и рамата, която е по-малко податлива на генериране на звук. По същия метод източниците на звук са разпознати и понижени.
Противодействията включват усъвършенствано уплътняване на каросерията, да вземем за пример в основата на предните и междинните колони, и уплътняване на пролуките към отворите на вратите. Звукопоглъщащ материал е прибавен към системата за абсорбция на въздух и облицовките на калниците и даже шарките на протекторите на гумите са изчислени тъй че да понижат генерирането на звук.
В съпоставяне с сегашния модел е интегриран по-дебел шумозаглушаващ пласт в таблото с междинна част, покриваща по-голяма повърхност. Към пода на автомобила е прибавен и поглъщащ материал. По-високата издръжливост на новата композиция от каросерия и рама на GA-F също е ефикасен метод за разпръскване на резонанса на всяка част, потискайки вибрациите.
Предприети са още, спомагателните ограничения допринасящи за обезпечаване на комфорта на пътешестване. Сред тях са система за понижаване на наклона по напречната хоризонтална ос на каросерията за поддържане на хармонично държание. Нова структура имат монтажните опори на мотора, инсталирани са енергоабсорбиращи детайли сред каросерията и рамата, а вместо монтаж с междинни детайли рамките на седалките са непосредствено закрепени към каросерията.

Широкомащабно съоръжение за сигурност
Здравата структура на новия Land Cruiser 250 обезпечава всъщност мощна отбрана при положение на удар. Но с цел да се предотврати изначално нуждата от влизането и в действие са налице всеобхватните функционалности на Toyota Teammate, които оказват помощ за попречване на произшествия, а ако ударът е неминуем обезпечават отбрана за всички на борда.
Пакетът включва най-новото потомство Toyota Safety Sense с усъвършенстван хардуер, който усилва обсега на разкриване на риска от акцидент. Елементите, нови за Land Cruiser, включват уголемение на системата за попречване на преден конфликт, с цел да включва поддръжка за отбягване на конфликт при прекосяване през кръстовища; Потискане на ускорението, което реагира на и лимитира ненадейно потребление на газта при шофиране с ниска скорост; и Авариен помощник за кормилното ръководство. Проактивният помощник за шофиране обезпечава спомагателна поддръжка при ниски скорости, като открива рискове като паркирани транспортни средства, както и пешеходци на пътното платно и поддържа гладко ръководство и закъснение при доближаване на предишно транспортно средство или шофиране през завой.
Други нови функционалности включват система за спешно прекъсване при шофиране. Когато асистентът за следене на лентата е включен,
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР