Беше неочаквано връщането ми в КЕВР. То се дължи на

...
Беше неочаквано връщането ми в КЕВР. То се дължи на
Коментари Харесай

Иван Иванов с 3 мерки срещу високите цени на газа, в КЕВР няма документи за танкери с газ

" Беше ненадейно връщането ми в КЕВР. То се дължи на незадоволителната подготвеност на ръководещите. Заявих пред депутатите, че ще се върна, в случай че има решение на Народното събрание. Върнах се с възприятие да извърша дълг и да нося отговорност ".

Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на КЕВР Иван Иванов, който беше върнат в комисията, откакто се оказа, че Народното събрание е избрал противоконституционно негов правоприемник.

" Прекъснатите доставки доведоха до повишение на цената на газа и в енергетиката. Имаше непростим мораториум над цените, което не беше целесъобразно от специалистите. " Булгаргаз " и държавното управление закъсня прекомерно доста, с цел да откри различни източници на гориво, в случай, че доставките бяха прекъснати от Русия. КЕВР има доста огромен експертен капацитет. При завръщането си видях сътрудници, които имат желанието да работят в интерес на обществото.

КЕВР не дефинира, а утвърждава цената на газа. Ще търсим решения естествено и към електрическата енергия и топлоенергията. Аз съм на поста от 4 дни. Не можем да реагираме реактивно. Мога да кажа единствено какво е извънредно належащо - 3 ограничения.

От 31-ви март, когато излезе указът на Путин, държавното управление ни трябваше да направи дълготраен контракт за доставки на газ, а вместо това бяха пропилени 4 месеца. Втората мярка е стартирането на връзката Комотини - Стара Загора.

Там цените са доста по-атрактивни, в сравнение с тези на полутечен газ. Третото събитие, до края на 2023 година би трябвало да бъде приключен терминалът за регазификация по Александруполис. Нито аз, нито сътрудниците ми в КЕВР сме получавали документи за танкери за доставки на газ ", сподели още Иванов.

Той добави, че огромният проблем на топлофикациите е, че са обвързани с природен газ и не изключи актуализация на цените на услугите от 1-ви януари. " Как столичната топлофикация няма да е на загуба, когато купува на по-висока цена, а продава на по-ниска. Ако спре да работи, софиянци ще се топлят с електрическа енергия, което ще съсипе цялата енергийна система. Има и друга обязаност - столичната топлофикация не може да заплати задълженията си към " Булгаргаз " и тук към този момент страната би трябвало да се намеси. " Булгаргаз ", за 3-4 месеца, от сдружение, което беше на облага с 60 млн. лева, потъна в задължения от половин милиард.

Дружеството има публикуван лиценз от КЕВР да купува природен газ. Вместо това, не направи нищо след 31-ви март и стартира да купува гориво от Русия посредством медиатори, което продава с 20 евро повече. Това е в ущърб на българското общество. Цените на електрическата енергия за бита ще не престават да поддържат цената си. Хората би трябвало да са спокойни за електрическата енергия си, тъй като с изключение на производител, България е и експортьор.

Що се отнася до бизнеса, преди седмица мегават часът струваше умопомрачителните 912 лева Получаваха се обезщетения, само че това е оръжие с двоен резултат. Чрез тях бизнесът е демотивиран да търси решение на енергийните проблеми ", разяснява шефът на КЕВР. Той обърна внимание, че за цената на водата въздействие има цената на електрическата енергия и напомни, че водопреносната ни система е износена, а за промяната ѝ би трябвало да се употребяват материали, които са поскъпнали с 40%.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР