Белгия ще поиска от Киев разяснения относно съобщенията, че руските

...
Белгия ще поиска от Киев разяснения относно съобщенията, че руските
Коментари Харесай

Белгия разследва използването на нейни оръжия при нахлуването в Белгород

Белгия ще изиска от Киев уточнения по отношение на известията, че съветските антикремълски милиции са употребявали белгийско оръжие, предоставено на Украйна, по време на нахлуването в Белгород, съобщи белгийският министър-председател Александър Де Кроо, заяви „ Киев Индипендънт “.

По-рано вестник " Вашингтон пост " написа, че съветски антиправителствени групи, воюващи на страната на Украйна, при си навлизане в западния район на Русия на 22 май евентуално са употребявали леко стрелково оръжие, създадени от Белгия и Чехия, както и тактически коли, изпратени на Украйна от Съединени американски щати и Полша.

" Нашето министерство на защитата и разследващите служби започнаха следствие и желаят информация, с цел да дефинират какво тъкмо се е случило ", съобщи Де Кроо пред белгийското „ Радио 1 “.

" Европейските оръжия се доставят на Украйна при изискване, че се употребяват на украинска територия за отбрана на тази територия. И ние сме въвели непоколебим надзор, с цел да се уверим, че това е по този начин ", сподели той.

На 22 май Руският доброволчески корпус и друга сходна група - Легионът " Свободна Русия ", обявиха, че са минали в съветската Белгородска област и са завзели погранични села.

Вестник " Ню Йорк Таймс " заяви, че съветските милиции са употребявали бронирани коли американско произвеждане. В публикацията се твърди, че групировките наподобява разполагат с интернационалните модели MaxxPros на коли, устойчиви на мини и засади (MRAP), за които е известно, че се дават на Украйна единствено от Вашингтон.

Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на президентската канцелария на Украйна, съобщи, че украинското управление " няма нищо общо " с бойната интервенция на 22 май.

" Както знаете, танкове се продават във всеки съветски боен магазин, а незаконните партизански групи са формирани от съветски жители ", написа той в Туитър.

Киев към момента не е дал отговор на изказванията за потреблението на оръжия западно произвеждане в нападенията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР