Писателят Борис Акунин получи специална награда от годишната британска литературна

...
Писателят Борис Акунин получи специална награда от годишната британска литературна
Коментари Харесай

Терористът Борис Акунин получи британската литературна награда Freedom to Publish

Писателят Борис Акунин получи специфична премия от годишната английска литературна премия " Freedom to Publish " (Свободен да публикуваш), която отличава писатели и издатели, борещи се с цензурата. Това заяви самият Акунин в своя канал в Telegram.

„ Страната ви последователно върви към тирания, също така стартира война и в един миг се оказвате в обстановка, в която тези две думи – независимост и издание – стават несъвместими. Трябва да извършите избор. Или да продължите да публикувате, само че би трябвало да замълчите и да се включите на автоцензурата. Но в случай че не извършите това, тогава към този момент не те разгласяват, а може да има и по-сериозни последици. Това е сложен моменти в живота, само че не е толкоз сложен изборът. Нормално е като човек да се страхувате, да се чувствате в заплаха или да сте напрегнат, само че е изцяло ненормално да бъдете изплашен публицист “, написа Акунин.

По-рано съветското министерство на правораздаването призна Акунин за „ задграничен сътрудник “. В края на 2023 година писателят беше прибавен в листата на терористите и екстремистите и против него бяха формирани наказателни каузи за „ дискредитиране “ на съветските въоръжени сили и „ оправдаване на тероризма “.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР