Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да предостави важни данни на

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да предостави важни данни на
Коментари Харесай

Безпрецедентно: ЦИК отказа важни данни за проверка на агенти на ДС сред кандидатите за евродепутати и народни представители

Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърли да даде значими данни на Комисията по досиетата за претендентите на евродепутати и народни представители на идния избор 2 в 1 на 9 юни 2024 година, въз основата на които пред обществото би трябвало да бъдат огласени сътрудниците на тоталитарните комунистически служби измежду лицата, регистрирани за двата вота, научи от осведомен източник.

ЦИК е отказала да даде на Комисията по досиетата данните от коя политическа мощ са претендентите, подлежащи на инспекция за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия, както и в кой изборен регион са издигнати.

„ Мотивът “ на ЦИК е, че тя смята, че „ няма законово съображение “ Комисията да изисква от коя политическа партия, коалиция или предприемчив комитет са издигнати претендентите “ (виж по-долу отговора на ръководителя на ЦИК до Комисията по досиетата).

Това решение на ЦИК влиза в крещящо несъгласие с нейната досегашна 17-годишна процедура, при която Централната изборна комисията постоянно е дава тези данни.

За първи път това е направено през 2007 година, когато Комисията по досиетата беше определена от Народното събрание и незабавно извърши инспекция на претендентите за европейски парламент същата година.

Сега обаче внезапно тази процедура е нарушена и това става при председателството на ЦИК на Камелия Нейкова, която беше определена на този пост през 2021 година, а кандидатурата ѝ бе издигната от партия „ ИТН “.

Неочакваната позиция на ЦИК е жестоко нарушаване на закона за досиета, в който ясно е записано, че „ ръководителите на държавни органи дават на комисията поисканите от тях документи в 14-дневен период “.

В Комисията по досиетата са останали шокирани от отхвърли на тази информация, която ЦИК години наред е предоставяла без проблеми, а в този момент отхвърля без претекстове, научи desebg.com.

Неколкократните опити на ръководителя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов ЦИК да премисли несъответстващата си смяна в досегашната си процедура са блъснали на камък и отвращение да се позволи казуса.

В свое писмо до ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова Евтим Костадинов ясно е показал, че законът задължава Комисията по досиетата при изговаряне да показва общественото качество на тестваното лице.

„ Отказвайки да даде да даде информация от коя кандидатска листа е съответното подлежащо на инспекция лице, ЦИК освен попречва работата на Комисията, по и лишава обществото от правото му на осведоменост “, е предизвестил Костадинов Нейкова.

За равнището на професионализъм в и цялостното несъгласие, в което тя е ЦИК приказва и обстоятелството, че в началото Комисията по досиетата е получила от Централната изборна комисия диск, за който ЦИК е твърдяла, че съдържа лист с „ трите имена, ЕГН на претендентите и издигналата ги партия, коалиция или предприемчив комитет “. Дискът обаче се е оказал… изцяло празен.

Едва по-късно на различен електронен притежател ЦИК е предала лист с имената на претендентите, само че към този момент без информацията коя политическа мощ ги издига.

 DS_Komdos_Zakona_2024_1-CIK_CIK-2.jpg

Проблемът, сътворен от ЦИК, с отхвърли да даде данни за претендентите, които е предоставяла до момента, действително лишава обществото от опцията да научи оповестените от Комисията сътрудници от коя политическа мощ са и в кой изборен регион са издигнати.
Това най-вероятно ще принуди Комисията по досиетата да търси други пътища и да прави спомагателни осведомителни инспекции, с цел да открива тези данни и да успее да излезе в решение преди вота на 9 юни 2024 година, в което информацията за разкритите сътрудници да е в цялост.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР