Четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която

...
Четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която
Коментари Харесай

Разпитаха четирима, сред които и Кирил Петков, за катастрофата край Аксаково

Четиримата участници в злополуката с кола на НСО, в която е бил и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, са към този момент разпитани, заяви зам.военноокръжният прокурор на Сливен Георги Василев пред БНР. Сред тях са политикът и чиновниците на НСО.

Инцидентът стана през вчерашния ден към 17:30 през вчерашния ден на входа на Аксаково в посока Варна. Автомобил на Националната работа за защита се удари в друга кола. При злополуката почина водачът на другия автомобил, а брачната половинка му бе тежко ранена.Днес ще бъде направена аутопсия на починалия водач. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол на водача на колата на НСО, заяви още Василев.

" Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на Националната работа за защита. Още нощес, неотложно след привършване на огледа на местопроизшествието, персонално от военния прокурор в град Варна. Днес ще продължат разпити на нови лица, които са участвали на произшествието неотложно, откакто то е станало. Доколкото знам, позволената оптималната скорост е към 60 км в час в този сектор на пътя, преди нахлуване в обитаемото място - град Аксаково ", разгласи още магистратът. " С каква скорост са се движили двата автомобила ще стане ясно след събиране на всички доказателства и назначение на автотехническата експертиза, която ще даде отговор за механизма на настъпилото ПТП и вероятно кой от водачите, какви дейности е подхванал тъкмо преди настъпването на злополуката ", добави той.

Ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев позволи съпричиняване на злополуката от страна на лидера от НСО. " В хода на следствието ще се откри по какъв начин се е движел автомобилът на НСО, който взе участие в злополуката край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на случая от двамата водачи ", счита Тинев. Като се базира на дългогодишния си опит, той допусна, че е допустимо служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост.

Във варненската болница " Света Анна " не престават да се борят за живота на дамата, която пострада тежко при злополука край Аксаково. Състоянието на 58-годишната Красимира е тежко. Тя се намира в реанимацията на университетската болница " Света Анна " във Варна, като е медикаментозно приспана, с цел да може да понесе интервенциите. Снощи е претърпяла интервенция. Изваден ѝ е далакът, защото той е кървял. Опериран е също левия ѝ крайник, тъй като е получила тежка фрактура на него.

Красимира и нейния брачен партньор Христо, който е бил професионален водач, са пътували към дома си в Аксаково, когато е станал съдбовният случай.

Първо за случая през вчерашния ден заяви във Facebook Политическа партия. По-късно Кирил Петков разгласи, че стопира предизборната си акция, до момента в който не е сигурен, че всичко, което зависи от него, с цел да помогне на потърпевшите и фамилията, е направено.

" В 17,30 часа на входа на Аксаково катастрофира автомобил на НСО, в който се е возил съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Катастрофата е породена от ненадейно изскочил автомобил от път без преимущество. В автомобила са се возили мъж и жена на възраст над 60 год. Полиция е пристигнала незабавно, има потърпевши ", показват от партията. Сходно е и известието на НСО. В него се споделя, че " автомобилът, в който се е намирало охранявано лице, се е движил на път с преимущество, което е отнето от различен автомобил. При удара тежко потърпевш е лидерът на другия автомобил, който след това е умрял. Придружаващата го жена е в болнично заведение. Охраняваното лице и лидерът на служебния автомобил на НСО не са потърпевши ", оповестява НСО и добавя, че се оказва цялостно подпомагане на военната прокуратура, която проверява случая.

Според Министерство на вътрешните работи, в джипа на Петков са били общо четирима души, а в аудито, с което колата на НСО се е сблъскала, са били двама души, семейство. Мъжът е умрял, а дамата е в тежко положение в болница. Водачът на автомобила на НСО също е в болница, само че е потърпевш леко. " Става въпрос за неправилна маневра, отнето преимущество ", уточни шефът на окръжната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна Андрей Ангелов пред медиите. На въпрос каква е била скоростта на аудито и на колата на НСО той отговори, че занапред ще се вършат правят експертизи и ще се правят процесуално-следствени дейности.

Засега от всички изказвания на формалните лица наподобява, че виновността за злополуката най-вероятно ще бъде поета от мъртвия водач. Все още няма данни обаче с каква скорост са се движили двата автомобила и дали са спазвани рестриктивните мерки за съответното място.

По закон НСО охранява някогашни министър председатели и ръководители на Народното събрание в продължение на четири години след освобождението им от служба. С признатите промени през ноември 2022 година обаче стана допустимо защитата да бъде свалена по-рано, в случай че няма опасност за сигурността на въпросните лица. Дали има или няма такава се дефинира от специфична комисия.

Охрана получават и лица, свързани с националната сигурност, посягане по отношение на които би подронило, отслабило или основало усложнения на властта в страната.

През януари 2023 година стана ясно, че НСО към този момент не пази някогашния министър председател Кирил Петков, а единствено го транспортира. Охраната бе върната през август 2023 година Тогава БНР заяви, че НСО е осигурила защита на петима високопоставени български политици поради закани, идващи от свързани с Русия служби.

Зам.-председателят на Политическа партия Кирил Петков пусна пост във Facebook, в който изяснява, че е бил до болничното заведение, където е настанена потърпевшата жена. " Говорих с неврохирурга, която ме уведоми, че черепната контузия наподобява незастрашаваща живота. Моля се на Бог и другите контузии да не застрашат живота ѝ. Дал съм телефона си на шефа на болничното заведение, в случай че би трябвало каквото и да е подпомагане, да имаме персонален контакт и да ми звънят когато и да е. Медицинският личен състав в болничното заведение бяха огромни експерти и им благодаря за моменталната помощ, която оказаха на дамата. Искрени съболезнования на щерка му, фамилията и околните му. Ще се опитам да се свържа с тях в утрешния ден, и да им окажем всякаква помощ от която имат потребност. Ще спра предизборната си акция до момента в който съм сигурен, че всичко което зависи от мен с цел да оказа помощ на потърпевшите и фамилията е направено ", написа Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР