Българското правителство в тясно сътрудничество с Украйна предприема стъпки да

...
Българското правителство в тясно сътрудничество с Украйна предприема стъпки да
Коментари Харесай

Помагаме на Киев да изнася пшеница през Варна

Българското държавно управление в тясно съдействие с Украйна подхваща стъпки да улесни и подкрепи експорта на украинска пшеница през Варна.

Това съобщи посланикът на в Европейски Съюз Румен Александров на съвещание на Съвет „ Външни работи (отбрана) “ в Брюксел.

Участниците разискаха опасността за продоволствената сигурност в международен мащаб поради съветската експанзия в Украйна.

Близо 20 милиона зърно в украинските силози са блокирани от войната на Владимир Путин, означи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, който управлява Съвета. Много кораби чакат, с цел да го натоварят, само че не могат да го създадат, тъй като съветската флота е блокирала украинските пристанища. Затова Брюксел търси различни пътища, по които този товар да бъде да доставен на хората.

За да минат товарите с украински слънчоглед или пшеница през следени от съветските сили територии е належащо единодушието на Москва, сподели Борел.

„ Разбира се, би трябвало да бъдат отблокирани украинските черноморски пристанища. Но го няма единодушието на Русия. Да не забравяме обаче, че тези води са много минирани. Част от тях са там като отбранителна мярка от страна на Украйна, а друга част – като мярка за обсада на Русия. Не е елементарно “, посочи Борел.

Той не се съгласи тези коридори да бъдат наричани „ филантропични “. Според него те са транспортни, защото по тях не се транспортират хора, а артикули.

„ Ако става дума за това транспортните коридори да минават през територии, които Русия не управлява, нямаме потребност от това единодушие. И в този миг да се опитаме да свържем други черноморски пристанища по крайбрежията на страни членки на Европейски Съюз (това са България и Румъния – б.р.), които да могат да бъдат налични за влакове от Украйна “, сподели посланик номер 1 на Европейски Съюз.

В момента трен със зърно от Украйна доближава до черноморско пристанище в Европейски Съюз за 16 дни. Самото понижаване на този период ще бъде огромен триумф, счита Борел.

Посланик Румен Александров поддържа предлагането на Европейска комисия за общ европейски План за деяние, който да очертае пътя за превъзмогване на тежките последствия от войната за страните по света, оповестиха от непрекъснатото ни посланичество в Европейски Съюз. Общо беше мнението, че съюзът би трябвало да употребява всички налични принадлежности, с цел да подкрепи сътрудниците в разнообразни райони на света да преодолеят предстоящите тежки последствия от войната в Украйна. Сред тези значими начинания на Европейски Съюз са инструментът „ Глобална Европа “, тактиката „ Глобален портал “, както и взаимните дейности по линия на „ Екип Европа “. Те потвърдиха своята успеваемост при оправянето с рецесията, породена от COVID-19.

По време на Съвета бе разисквана и тематиката за бежанците по целия свят, освен от Украйна. В Брюксел бе и Филипо Гранди – висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците. Той сигнализира, че броят на бежанците по света е достигнал алената линия от 100 милиона души – повече от Германия и колкото популацията на Египет.

От началото на войната в Украйна, страната са напуснали 6 милиона души, а сред 7 и 8 милиона са вътрешно разселени.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР