Българското национално радио, в сътрудничество с Националната телевизия и Народния

...
Българското национално радио, в сътрудничество с Националната телевизия и Народния
Коментари Харесай

Обществените медии в България с благотворителен концерт в помощ на хората от Украйна



Българското национално радио, в съдействие с Националната телевизия и Народния спектакъл „ Иван Вазов “, провежда акция в поддръжка на потърпевшите от войната. Началото ѝ ще сложи благотворителен концерт „ Заедно за Украйна “, проведен от нашата медия с присъединяване на два от радиосъставите – Биг бенда и Смесения хор на БНР. Събитието е на 28 март от 19:00 ч. в Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

„ Като социална медия, БНР освен би трябвало разпространява и поддържа обществено-полезни дела, само че и да провежда такива – споделя генералният шеф Милен Митев. – Ние би трябвало да бъдем по-активни в интерес на обществото, а в тази ситуация с Украйна – освен на българското общество, а и на общочовешките полезности.

 Милен Митев - общоприет шеф на БНР
Освен че основава радиопрограми, със своите шест музикални състава Националното радио развива доста сериозна активност в региона на културата  А точно културата и музиката, като повсеместен език, ни оказват помощ да преодолеем разликите си. Сметнахме, че организирането на концерт в поддръжка на бежанците от войната в Украйна е една извънредно добра самодейност, която си коства БНР да поеме. Протегнахме ръка към Българска национална телевизия и Народния спектакъл, техните екипи незабавно откликнаха, тъй че организираме взаимно това събитие. Народният спектакъл дава своята зала, а Националната телевизия ще снима и излъчи концерта.

 Народен спектакъл „ Иван Вазов “
Средствата, чието обезпечаване се надяваме да подпомогнем, ще бъдат събирани от Червения кръст, няма да разкриваме обособени сметки. Не виждаме смисъл да се „ състезаваме “ по щедрост, желаеме в действителност да помогнем. “

По време на концерта, който ще се излъчва директно по БНР, а също и в интервала до неговото телевизионно и онлайн лъчение на 3 април, БНР ще разпространява дарителските сметки на Червения кръст. Събраните средства ще бъдат разпределени съгласно разпоредбите за подкрепяне на бежанците от Украйна. Какви са поуките в тази обстановка за нас – като хора и като експерти?

„ Преди всичко за нас, като хора, поуката е, че нищо, даже и мирът не може да се смята за даденост, би трябвало да се борим за него, да го съхраняваме във всеки един миг и във всичко, което вършим. Като социална медия ние до някаква степен способстваме за образуване на настройките в обществото, тъй че всеки човек да може да си сформира свое мнение по въпросите, с които се сблъсква и точно тази отговорност би трябвало да поемем с още по-голяма мощ. В обстановка на рецесия излиза наяве какво е смисъла на всяка една институция и тук публичните медии би трябвало да заемат своето място като дават на обществото цялостна, навременна, точна информация, разнообразни гледни точки, с цел да се опитат да прорежат тази пелена от дезинформация, която ни залива отвред. “

БНР се пробва по всевъзможни вероятни способи да подкрепи бежанците, акцентира Милен Митев. „ В момента в Мраморното предверие (пред Първо студио) има благотворителна галерия, която ще продължи още няколко седмици, а средствата от нея ще бъдат ориентирани за подкрепяне на бежанците. Подкрепяме и редица начинания в тази тенденция, пробвайки се да дадем своя принос към облекчаването на тази рецесия и обстановката на хората “ – сподели в умозаключение генералният шеф на БНР.

Специален посетител в концерта ще бъде сопраното Тамара Калинкина. Звездата от Националната опера на Украйна в Киев откри леговище в България и към този момент е солист в състава на Старозагорската опера.

Още за изпълнителите и програмата на концерта на 28 март , разкрива Любомир Денев-син, гост-диригент на Биг бенда на БНР:

 Любомир Денев-син
„ В основата на програмата са „ Сакрални концерти “ от Дюк Елингтън Sacred Concert Duke Ellington– за огромен типичен хор и джаз оркестър.  Музикална къща БНР даде прелестната концепция творбата да бъде включена в благотворителния концерт. Солист ще бъде Елена Сиракова. Със свои осъществявания взе участие и огромният български кларинетист  Борислав Йоцов. Той ще извърши „ Филмова сюита “ по музика на Вили Казасян и още две пиеси. Концертът ще стартира с осъществяване на Биляна Митева – бесарабска българка от Украйна. Готвим се интензивно, като за всеки концерт, само че тук идеята е специфична. Знаем, че не сме в положение да влияем на една война, само че най-малко можем да помогнем в набирането на средства. Този концерт ще се излъчва по всички стратегии на БНР, слушателите ще могат да изпращат sms- и, с които в действителност ще изпращат филантропична помощ за потърпевшите.


„ Да бъдем индивиди! “ е водещото обръщение на главната творба в концерта – споделя Любомира Александрова, диригент на Смесения хор на БНР:

 Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР
„ Сакрални концерти “ е произведение, което сплотява произведения на Елингтън, съществена роля има сюитата „ Свобода “ Freedom. Откриваме един заявен блян на хората към независимост и любов, с цел да живеят в свободен свят, подобен, какъвто заслужават. Има и няколко молебствия, отправени към Бога, извънредно красива музика. В една от тях има извънредно алегорично обръщение: „ Измий ръцете си! Измий лицето си! Измийте сърцата си и душите си! “ Много е хубаво да ни се припомня, че би трябвало да отворим нашите сърца, да успокоим душите си и да бъдем това, поради което сме пристигнали на този свят, да бъдем индивиди. Като хора на изкуството, бихме желали да отправим нашето обръщение и да заявим, че никой, без значение с какъв цвят на кожата е, каква вяра изповядва, никой не заслужава да бъде подложен на физически гнет, на война. Хората в целия свят би трябвало да живеят свободни. Това произведение ни дава опция да отправим нашето обръщение за независимост и против войната. “

Снимки: Българска национална телевизия, списък

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР