Българският производител на радиатори "КОРАДО-България" АД вече е част от

...
Българският производител на радиатори "КОРАДО-България" АД вече е част от
Коментари Харесай

КОРАДО-България влeзe в най-елитния сегмент на борсата

Българският производител на радиатори "КОРАДО-България " АД към този момент е част от фирмите на сегмент Premium на "БФБ-София ", оповестиха от сдружението. Търговията с акциите му стартира от 16 ноември. Там то ще си прави компания с производителя на батерии "Монбат ", фармацевтичната компания "Софарма ", мегахолдингът "Химимпорт " и две от обществените банки - "Централна кооперативна банка " АД и "Първа капиталова банка " АД.

Така пет години след последната сегментация на БФБ, влезнала в действие през март 2012 година, "КОРАДО-България " АД, част от чешката "КОРАДО Груп " (с дял от 83.72%), стана първата с право да търгува акциите си в най-висшия сегмент на борсата. Преди това, от 2014 година до момента, акциите на сдружението бяха регистрирани на сегмент Standard.

За този къс интервал "КОРАДО-България " АД реализира бързо и устойчиво икономическо развиване, мощна капиталова стратегия, сподели неприкритост и гласност в своята активност. На "БФБ-София " сдружението се нарежда измежду най-силните компании и акциите му нарастнаха неведнъж. Те започнаха 2017 година при 3.43 лева за един брой, а през днешния ден, малко преди затварянето на борсовата търговия, към този момент се търгуват при 6.975 лева за дял.

С цел продължаваща пазарна агресия и постоянна позиция на финансовия пазар "КОРАДО-България " АД подписа при започване на октомври контракт за маркет-мейкинг с капиталовия медиатор "Елана Трейдинг " АД. Само за месец по-късно компанията получи утвърждението да влезе в сегмент Premium на българската фондова борса.

В най-престижния сегмент на борсата попадат единствено компании, които поемат отговорността да ползват правилата на корпоративно ръководство, да разгласяват постоянно информация за активността си, в това число и на британски език, да имат минимум пет приключени финансови години, както и минимум 25 на 100, или най-малко 5 млн. лева, от общата стойност на акциите на сдружението да са в миноритарни акционери. В края на септември 14.20% от акциите с право на глас на "КОРАДО България " са благосъстоятелност на няколко компании, а 2.08% се здържат от самостоятелни вложители.

Сериозната стъпка за качване на акциите на Premium сегмента е още едно мощно удостоверение за ангажираността на “КОРАДО-България” АД към динамичното развиване на българския финансов пазар. С решение на общото заседание на компанията от август тази година е осъществено нарастване със лични средства на капитала на компанията в размер на 4 389 538 лева посредством издаване на 4 389 538 броя елементарни поименнн, безналични с право на глас акции с номинал 1 лев. Книжата са въведени за търговия на "БФБ-София " от 25 септември.

Производителят на стоманени радиатори усъвършенства финансовите си резултати през третото тримесечие на годината. Това е разследване от по-голямото количество създадена продукция, както и на увеличаващия се брой продадени тръбни радиатори, които предприятието от Стражица стартира да създава през предходната година. В края на септември "КОРАДО България " регистрира растеж в чистите доходи от продажби (с 38%), а облагата е в размер на 4.204 млн. лева при 2.947 млн. година по-рано. Това е най-хубавото деветмесечие в историята на сдружението. Основните пазари на компанията от Стражица са в страните от Европейския съюз. По-голямата част от приходите на сдружението се образуват от продажби в Чехия, следвани от тези в Румъния, от Украйна, Унгария, Франция и Босна и Херцеговина. Българският пазар остава относително дребен, като на него компанията пласира към 3% от продукцията си.

През тази година компанията следва политиката си за търсене на нови сътрудници за повишение на продажбите си на българския пазар и то основно на радиаторите, създадени по нова технология, както и за опазване на каузи си в търговията с отоплителни тела у нас.

Мениджърите на "КОРАДО България " АД смятат за изцяло постижими поставените цели за 2017 година, а точно: опазване на производството в изискванията на продължаваща застоялост на пазара за постигане на позитивен финансов резултат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР