Българският документален филм От другата страна получи големите награди на

...
Българският документален филм От другата страна получи големите награди на
Коментари Харесай

Български документален филм получи големите награди на филмов фестивал в САЩ

Българският документален филм " От другата страна " получи огромните награди на конкурс в Съединените американски щати, оповестяват от екипа на продукцията.  Международният кино фестивал Best Film Awards, с рейтинг в американската сан листа IMDb, отличи лентата с наградата " Най-добър игрален документален филм ". Второто отличие е в безспорната категория Gold, където филмът има почетна премия и, дружно с огромния победител, е в тази рубрика. " От другата страна " печели наградата в конкуренция с още 20 кино документални ленти от целия свят.
 
" От другата страна " е вписан за присъединяване в още 20 интернационалните фестивала по целия свят, които ще се организират до края на 2024 година, само че несъмнено Best Film Awards е най-престижният, разясняват от екипа. Филмът е план на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев, който е създател и оператор. Действието се развива през април 2023 г. 
 
" Мартин Георгиев е позволен от другата страна на фронта в Украйна. Той към този момент беше ходил в Одеса, Николаев и Киев, при започване на войната, когато всички украинци бягаха в противоположна посока. И още тогава изиска да види и другата страна – Русия, Донецк, а за какво не и Мариупол ", описват от екипа на кино лентата.
 
" Мартин е публицист от страна, член на НАТО, оповестена от съветския президент Путин за " вражеска страна " – допускането му там изглеждаше невероятно. Но тъкмо една година след началото на спора, той получи виза и акредитация, след което прекара две седмици от " другата " страна. Сам. Така, евентуално той стана единственият публицист, който е бил и в Украйна, и в Русия, до момента в който сред тях се води война. И има две военни акредитации. Нещо повече – Мартин Георгиев сигурно е последният чужденец, посетил централата на частната военна компания " Вагнер " преди метежа на Пригожин и последвалата му гибел ", описват още от екипа на кино лентата.
 
Филмът е едночасов роман за двуседмичното престояване на Мартин в Москва, Донецк, Мариупол, Санкт-Петербург… " По своята същина съставлява възстановка на неофициален разпит на Мартин Георгиев пред ДАНС, след прибирането му от фронта. Още тогава (месец май 2023 г.) той предизвестява Агенцията за национална сигурност за подготовката на революция в Русия. Пътуването му сред Москва и Донецк, с човек от " Вагнер ", както и случилото се на фронта, го наведоха на тези мисли. След метежа на Пригожин стеснен кръг от хора, които знаеха за този разпит, потърсиха създателите на кино лентата с въпрос: " И в този момент, какво следва? ",  разказват от екипа на кино лентата. 
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР