Българските ученици на 15 и 16 години имат добри нагласи,

...
Българските ученици на 15 и 16 години имат добри нагласи,
Коментари Харесай

Половината деветокласници нямат умения за работа в екип и разрешаване на конфликти, сочи изследването PISA

Българските възпитаници на 15 и 16 години имат положителни настройки, само че умерени умения за работа в екип. Така са систематизирани данните от дилемите за решение на проблеми в съдействие от интернационалното проучване PISA за 2015 година, в което вземат участие над 6000 наши възпитаници от девети клас. В проучването вземат участие към половин милион възпитаници от 51 страни и райони.

Уменията за работа в екип са оценени с решение на една или две задания, при които учениците дружно с двама виртуални сътрудници би трябвало да търсят информация по даден проблем, да разпределят функциите в екипа и да стигнат до разрешаване. Задачата се взема решение в чат, в които единият от виртуалните сътрудници играе ролята на по-скоро поддържащ работата в екип, а другият - по-скоро създаващ спорове. При всяка обстановка или имитация на сътрудниците изпитваният възпитаник би трябвало да избира от четири реакции и по този начин обстановката се развива в разнообразни направления. А от избора на ученика се преценява дали той може да комбинира разнообразни функции, да съблюдава ангажименти за работата сред сътрудници, да позволява спорове измежду хората в екипа и да стигне до решение на даден проблем.

Българските възпитаници имат резултати под междинното равнище

Средният резултат на българските възпитаници при решение на проблеми в съдействие е 444 точки и е по-нисък от междинния за всички участници - 500 точки. Общо 49% от българските възпитаници съумяват да решат най-лесните задания, в които се изискват умения за набиране на информация и сформиране на проект за деяние, само че не и умения за разпределение на функциите и работа в екип. Други 49% съумяват да се оправят със приблизително сложните задания, при които се изисква и схващане какво е работа в екип и умеене за разпределение на функции. Само 2% от българските възпитаници демонстрират високо равнище на съдействие, сполучливо преодоляват различията в екипа и подхващат ефикасни дейности за разрешаване на казуса.

Най-добри при работата в екип и разрешаването на спорове са учениците от Сингапур (561 точки междинен резултат) и Япония (552). Среден резултат над 530 точки имат и юношите от Хонконг-Китай, Канада, Естония, Финландия, Макао-Китай, Нова Зеландия и Австралия. И в чужбина, и в България учениците с висок резултат на модула за разрешаване на проблеми в съдействие, имат висок резултат и в останалите области - четене, математика и естествени науки. При оценяването на тези области се разбра, че общо 41.5% от българските деветокласници могат да четат, само че се затрудняват да поясняват прочетения текст.

Момичетата имат по-добри умения за справяне с проблем

Макар че междинният резултат в България (444 точки) е под междинното равнище, у нас има самостоятелен резултат от 570 точки от дилемите. Най-ниският резултат на български възпитаник е 316 точки. И в международен мащаб, и в България резултатите на девойките са по-добри от тези на момчетата. Разликата в междинните резултати у нас е 32 точки, сочат данните от изследването.

" Момичетата имат по-добри умения за справяне с проблем в екип и по-голяма подготвеност за съдействие по отношение на момчетата. Момичетата ценят по-високо връзките си с родственици, връстници и другари, в сравнение с момчетата. Момчетата обаче ценят по-високо екипната работа спрямо девойките ", изясни Стела Петрова от Центъра за оценяване в предучилищното
и учебното обучение към просветното министерство.

Интересен факт е, че учениците, които споделят, че са били подложени на тормоз, имат приблизително с 18% по-ниски резултати от другите.

" Резултатите от проучването не демонстрират какво е равнището на образование по един предмет, защото работата в екип е част от цялото образование, само че зависи и от обществения опит на учениците ", сподели Стела Петрова. Според нея една от ограниченията, които може да бъдат подхванати след проучването, е в стратегиите по всички предмети да бъде разпределено образование в умения за работа в екип и разрешаване на спорове и то да се прави от всички учители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР