Български учени обявиха, че са разкрили тайната на жълтите павета,

...
Български учени обявиха, че са разкрили тайната на жълтите павета,
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на жълтите павета в София и е бизнес за милиони (СНИМКА)

Български учени оповестиха, че са разкрили тайната на жълтите павета, които красят централната част на София. Според тях е изцяло допустимо да произвеждаме у нас емблематичната за столицата настилка. Това пък може да се окаже бизнес за милиони левове и да отвори доста работни места. Темата за паветата стана още веднъж настояща тези дни, откакто студът, снегът и интензивният трафик провокираха нарушаването на настилката и постановиха осъществяването на незабавни поправки.

Пред Bulgaria on Air проф. доктор Александър Караманов от Института по физикохимия изясни, че екип учени е направил обстоен разбор на паветата и към този момент се знае всичко за тяхната конструкция, състав, както и за метода, по който могат да бъдат създавани. За основаването на технологията за произвеждане ще бъдат нужни към 1 млн. лв..
 Учени разкриха тайната на жълтите павета в София и е бизнес за милиони (СНИМКА)

Учените са подбрали и мястото – цех „ Труд “ в Русе. В района има и нужните за добиване на изходните материали кариери. От екипа са безапелационни, че за Столичната община ще бъде по-изгодно да купува нови павета, в сравнение с да пръска луди пари за ремонт на старите.

Жълтите павета са положени в София през 1907-а и 1908-а година и покриват повърхност от към 60 000 квадратни метра. Счита се, че жълтите павета са създадени в Будапеща и са импортирани у нас от Австро-Унгария.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР