Българската платформа за чатботове Umni.bg спечели първо място в категория

...
Българската платформа за чатботове Umni.bg спечели първо място в категория
Коментари Харесай

Български чатбот за туризъм получи международно признание

Българската платформа за чатботове Umni.bg завоюва първо място в категория „ Иновации и цифровизация за островни дестинации “ в съревнование на Световната туристическа организация към Организация на обединените нации (UNWTO), отдадено на екзотичните местоположения.

Глобалното съревнование за стартъпи цели да притегли най-иновативните бизнес модели и интелигентни решения, приспособени да отговорят на комплицираните провокации и характерните потребности на туристическия бранш на островните дестинации, с които се сблъскват след пандемията. 
Българският чатбот
Платформата взе участие в надпреварата със своя идея за градски туристически чатбот. Всъщност концепцията не е нова – още през 2019 година компанията създаде пилотен план за туристите в Пловдив, до момента в който градът беше Европейска столица на културата.

Пилотният план за градски туристически AI чатбот за Пловдив, който разработихме взаимно с една от най-големите европейски компании за дистрибуция на туристически справочници – In your pocket – работеше до края на 2019 година След това пристигна пандемията и знаете какво се случи с туризма “, споделя пред Economic.bg Елица Стоилова, съосновател на Umni.bg.

Plovdiv City Concierge – името на първия туристически AI чатбот в България – е давал отговори на съответни въпроси, само че и е предоставял обща информация за града и събитията в него по време на семейството на Пловдив.

В бота за Пловдив можеше да кажете, че Ви се яде сладолед. Той от своя страна ще Ви попита в кой тъкмо регион на града сте, а откакто получи Вашия отговор, ще Ви насочи към съответни заведения ", обяснява Стоилова.

Чатботът на Пловдив е разполагал с база данни от над 400 обекта в града – от места за настаняване до забележителности, магазини, бутици, галерии, нощни клубове, какво ще е времето в града, курса на обмяна на валута. Полезна информация за всеки клиент на града.

Към момента този план е замразен и на процедура не действа.

Когато от Umni.bg схващат за състезанието на Световната организация по туризъм, са уверени, че планът, с който разполагат, е работещо решение за островите.

„ Островът на процедура е един огромен град. 17 години работех на Марианските острови в Тихия океан. Занимавах се тъкмо с връзката с туристите. Проблемите на една островна дестинация са ми до болежка познати. Занимавах се със основаването и издаването на указател за туристите, където да е събрана цялата нужна информация за тях. Колкото и огромен да е един указател, той няма по какъв начин да събере безусловно всичко. Актуализацията на информацията също е доста по-трудна. “
Нови планове
В момента Umni.bg води договаряния с разнообразни организации на територията на една българска община, където да бъде пуснат нов чатбот, който още веднъж да бъде туристически.

Проектът в Пловдив беше сбъднат благодарение на задграничен сътрудник. Сега водим диалози с локалната общественост. Не мога да споделя още в коя община, тъй като договорът не е подписан, само че се надявам доста скоро това да стане “, прецизира Стоилова.

Платформата е отворена за оферти и би съдействала на организации от разнообразни области в създаването на чатботове с AI, които да бъдат в помощ на бизнеса.

„ Смятам, че занапред цифровият помощник ще става всеобщ артикул “, споделя Елица, която е изцяло уверена, че точно изкуственият разсъдък ще реши казуса с дефицита на работна ръка в бранш „ Туризъм “.

„ Той автоматизира постоянно задаваните въпроси, а в туризма те са до 70 – 80% от всички въпроси. Автоматизира рутинни поръчки, резервации – тъй че в действителност освобождава наличния личен състав от рутината “, споделя тя.
Платформата
Umni.bg работи с клиенти от доста разнообразни промишлености – библиотеки, университети, салони за хубост, онлайн магазини, арт галерии.

В момента потребителската ни база е доста пъстра, което демонстрира от една страна, че технологията оказва помощ на разнообразни промишлености от друг вид. От друга страна, демонстрира, че е пристигнало време тази технология да навлезе в българския бизнес. Това, което виждаме, е, че на българския пазар до 45% от връзката се случва нощно време и тук не става въпрос ботът да вземе работата на някой, в противен случай, той надгражда екипа, тъй като удължава работното време до 24/7 “, прецизира Елица Стоилова.

Компанията оперира от 2018 година, само че платформата във типа, в който е сега, е налична от две години. И тъкмо сегашният модел на компанията е основан при започване на Коронавирус пандемията, което кара доста от клиентите на Umni.bg да се откажат от нея, защото към това време компанията е работела най-вече с бизнеси в туристическия бранш. Това обаче не отхвърля Елица и нейните сътрудници, които трансформират фокуса на платформата и стартират да мислят в доста нови и разнообразни направления. И по този начин се стига досега, в който портфолиото им от клиенти е доста разнообразно.

Наблюденията на екипа на Елица Стоилова са, че след Коронавирус освен бизнесът се цифровизира, само че и клиентите са станали доста по-склонни да употребяват новите технологии.
Първата българска библиотека с чатбот
Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ” във Варна е първата в България, която разполага с чатбот. И по този начин по време на локдауна поради Коронавирус, когато се постанова институцията да бъде затворена със седмици, нейната активност не стопира изцяло с помощта на изкуствения разсъдък, споделя Стоилова.

Варненската цифрова библиотека дава необятен диапазон от видово многообразие на документи – пощенски картички и фотографии от края на ХIХ и началото на ХХ в. на емблематични за града и района лица, събития, обекти, възрожденска литература и периодически издания, издавани във Варна след 1880 година, владеене на библиотеката и сродни културни институции. Виртуалният помощник се споделя Ели и показва на потребителите структурата на библиотеката, коментира библиотечните правила и условия, комуникира с текст и образни детайли, като изображения и емотикони. Oтговаря на потребителски известия, задоволително подобаващи за продължение на диалога. Помага на потребителите да удължат периода на заетите материали, направлява потребителите в библиотечните каталози, с изключение на всичко това насочва към библиотечните електронни услуги.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР