Българската икономика през второто тримесечие на 2021 г. нарасна с

...
Българската икономика през второто тримесечие на 2021 г. нарасна с
Коментари Харесай

Българската икономика с невиждан ръст от началото на века

Българската стопанска система през второто тримесечие на 2021 година набъбна с 9,6% по отношение на същия интервал на 2020 година Това е невъобразим растеж от 2000 година насам, само че той се дължи на извънредно ниските начални равнища, тъй като коронавирусът порази стопанските системи на Европейски Съюз доста мощно точно през април-юни 2020 година

Това се споделя в разбор на организация Ройтерс, отдаден на икономическото излекуване на Централна Европа през второто тримесечие, предава БГНЕС. Ето какво гласи още той:

Възстановяването на Централна Европа се форсира през второто тримесечие, облекчаването на рестриктивните мерки за блокиране оказва помощ да се компенсира забавянето на производството поради световните усложнения в доставките.

Унгарската стопанска система набъбна с 2,7% през второто тримесечие по отношение на първото. Тя оглави растежа в района, чиито стопански системи набират по-висока скорост година откакто пандемията от ковид ги удари тежко.

Повишаването също способства за ценовия напън в района и Централните банки на Чехия и Унгария към този момент започнаха да покачват лихвените проценти, с цел да управляват инфлацията.

Тримесечният стопански напредък на Унгария изпревари този в прилежаща Словакия и Румъния, които съгласно предварителните данни, са отбелязали растеж от 2% и 1,8% надлежно.
 Fitch чака икономическият напредък на България да се форсира до 4,7 % Fitch чака икономическият напредък на България да се форсира до 4,7 %
Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута &lsqu...

Българската стопанска система е повишена с 0.4% през второто тримесечие на настоящата година.

Миналата седмица най-голямата стопанска система в района - Полша, регистрира 1,9% растеж на тримесечна база, до момента в който чешкият тримесечен напредък е под упованията от 0,6%.

„ Все още следим мощното показване на индустрията, а също и възобновяване на вътрешното търсене “, сподели Юрай Котян, отговарящ за районните макроикономически проучвания в банка „ Ерсте Груп “.

Най-големият риск е разпространяването на разновидността на ковид „ Делта “ дружно с световните проблеми, свързани с доставките, добави той.

На годишна база икономическият напредък на Унгария доближава 17,9%, а на Румъния – 13%. Това са най-високите индикатори и се приближават до върховете, които двете стопански системи записаха през 1996 година Словашкият растеж е 9,6% и е най-голям от 2007 година Българската стопанска система също се усили на годишна база с 9,6%, което е най-високият индикатор от 2000 година
 Възстановяването на българската стопанска система продължава Възстановяването на българската стопанска система продължава
Икономиката продължава да се възвръща от рецесията, провокирана от пандемията. Поне това демонстрират данните за външната търговия на Бъ...

Ниската база беше главният фактор, защото стопанските системи на Централна Европа бяха ударени през второто тримесечие на 2020 година, когато доста фабрики затвориха, с цел да се спре разпространяването на ковид.

Производителите се научиха да се приспособяват и останаха отворени през идващите талази на пандемията, макар световните усложнения в доставките и превоза, както и дефицита на съставни елементи, което принуди някои от автомобилните производители да понижат своето произвеждане.

През второто тримесечие последователното отваряне на магазини и заведения за хранене ускори икономическата интензивност.

„ Повторното отваряне на стопанската система имаше позитивен резултат върху всички клонове на (унгарската) стопанска система “, сподели Гергели Супан, анализатор в Takarekbank в Будапеща.

През юни Унгария стана първата страна-членка на Европейския съюз, която стартира да стяга паричната политика, последвана от Чехия. В Полша са по-предпазливи, тъй като не желаят да попречат на възобновяване, само че някои политици не изключиха увеличението на лихвения % през ноември. В Румъния анализаторите са разграничени по въпроса и считат, че това може да стане в края на ноември или началото на идната година.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР