Българката Нургюл Салимова загуби драматично втората партия от тайбрека срещу

...
Българката Нургюл Салимова загуби драматично втората партия от тайбрека срещу
Коментари Харесай

Нургюл загуби в тайбрека, но спечели сърцата на целия шахматен свят!

Българката Нургюл Салимова загуби трагично втората партия от тайбрека против третата в света рускиня Александра Горячкина, а с това остана на второ място на международната купа в Баку. В сърцата на всички българи обаче Салимова е №1.

Горячкина, която играе под безпристрастен байрак поради глобите от войната в Украйна, оцеля на два пъти против 20-годишната българка, с цел да завоюва втората партия в ускорения шахмат. А с това да победи и със международната купа след 2,5:1,5 точки.

Във втората партия по интензивен шах се разигра каталонско начало. Играещата с белите фигури Горячкина, която е №3 в света, съумя да вземе предимство на 25-ия ход. Салимова се бори с всички сили и даже се приближи до позиция за ново реми и продължение на борбата. С останалото незначително време за реакция и поради същинския маратон, в който взе участие Нургюл в Баку, с цел да стигне приказката й до финала, българското момиче позволи техническа неточност на 89-ия ход, а Горячкина се възползва, с цел да стигне да успеха. Партията завърши на 105-ия ход.

И интернационалните коментатори обаче засипаха с похвали младото българско момиче. " Запомнете това име, Нургюл Салимова е бъдещето на женския шахмат, е изречение, което разказва постигнатото от 20-годишната българка.

Нейната приказка не свърши, тя занапред стартира!

В първата партия от тайбрека на финала, която приключи реми, Нургюл избра модерната в последно време Лондонска система, до момента в който в първите две партии бе предпочетен Дамски гамбит. Двете си стиснаха ръцете на 42-ия ход след трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята. Както и във втората партия типичен шах, когато Салимова бе с белите фигури, българката още веднъж пропусна съществено предимство. 

Според регламента в тайбрека се играят две партии с замяна на цвета на фигурите с по 25 минути контролно време, като за всеки изигран ход се прибавят 10 секунди.

При ново тъждество щяха да се играят две партии по 10 минути с по 5 добавени секунди на ход, а по-нататък - нови две по 5 минути с 5 секунди, а в случай че още не бе излъчен победител - по една партия до победа да едната състезателка.

Победителката през днешния ден се казва Александра Горячкина. Но целият шахматен свят приказва за българската сензация Нургюл Салимова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР