България трябва да намери своето място на производител на отбранителна

...
България трябва да намери своето място на производител на отбранителна
Коментари Харесай

Калфин: Трябва да намерим мястото на българския ВПК

България би трябвало да откри своето място на производител на отбранителна техника в общата европейска политика, съобщи в изявление за БНР някогашният външен министър Ивайло Калфин. По думите му разноските за защита в Европейския съюз ще порастват и политиките ще стават все по-координирани, както сред страните-членки на Съюза, по този начин и със стандартите на НАТО.

" Ако ще има единна европейска отбрана и България примерно ще е принудена да купува безусловно всичко от други европейски страни и нищо да не продава, да не натоварва своята промишленост - това не е добре за нас ", уточни той.

Според него Европа има доста добра отбранителна промишленост. " Но силата ѝ ще бъде, в случай че го направи дружно. За да се изправиш и да бъдеш конкурентен против огромните производители, ти също би трябвало да бъдеш задоволително огромен и задоволително солидно подкрепят от държавни поръчки ".

Високото произвеждане на отбранителните мощности генерират стопански напредък, разяснява още Калфин в предаването " Събота 150 ". По думите му би трябвало да се откри баланс сред увеличените разноски за военно произвеждане и останалите пера в бюджета, които не могат да бъдат подценени. Според него разноските за защита нарастват освен поради войната в Украйна:

" Очевидно е, че вместо на международно-правни принадлежности, Европа би трябвало да разчита за своята сигурност на увеличаване на защитната си мощ. Разходите за защита ще се усилят поради подобряването на въоръжените сили, на отбраната на европейските страни. Откъде ще се намерят средства за това нещо - в главния случай това е обществен разход. Публичният разход по принцип даже спомага на общественото ползване, спомага за икономическия напредък ".

" Не от дълго време стана ясно, че войната няма да завърши бързо. Би би трябвало да се настроим, че това ще бъде продължаващ спор. Може би в един миг ще утихне интензивността му, ще се трансформира в следващия огромен замразен спор към Русия. Засега той е в доста гореща фаза и единствената опция е да се окаже сериозна помощ на украинската страна. В противоположен случай тя няма да има опция да се оправи с съветската експанзия. Европейски Съюз стартира поддръжката и тази поддръжка би трябвало да продължи. Скъпо упражнение е това, само че в случай че отпадне в този миг, би било доста по-лошо ".

Европа не е във война, акцентира някогашният външен министър и посочи: " Европа поддържа Украйна, оказва ѝ помощ, само че не е директно въвлечена във война. Надявам се и това да не се случи ".

Според него обаче е явно, че войната на европейска територия е нещо безусловно допустимо:

" Разходите за защита изсмукват финансовия потенциал на страните, само че това защищава от бъдещи военни дейности ".

Единна отбранителна система не е невъзможна, изрече мнението си Калфин. По думите му тогава разноските за защита от националните бюджети би трябвало да са сравними като проценти. В момента другите страни отделят разнообразни средства за защита. Европейският бюджет няма по какъв начин да поеме това, счита той.

Ивайло Калфин акцентира, че заплахата от експанзия и война е доста огромна. Затова той би сложил разноските за защита на високи равнище в целите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР