България става свободна държава през 1878-а година. Сърбия и Гърция

...
България става свободна държава през 1878-а година. Сърбия и Гърция
Коментари Харесай

Срамна епопея на забравените: Почти никой не помни българите, извоювали свободата на Сърбия и Гърция

България става свободна страна през 1878-а година. Сърбия и Гърция получават автономност много преди нас. Хиляди българи вземат участие в освободителните борби на нашите съседи, само че през днешния ден това са към този момент позабравени обстоятелства, оповестява Нова телевизия.

Ако тук-там в Гърция и Сърбия има забравени техни монументи, то в България нито събираме документи за тях, нито описваме по какъв начин с българска кръв е извоювана гръцката и сръбската независимост.

По силата на Свищовския кротичък контракт от 1791 година сърбите получават право да избират свои кнезове (кметове) и да образуват 15-хилядна армия. Главатарите (дахии) на еничарите в Белград обаче изклали 70 кнезове, което дава началото на Сръбското въстание през (1804 г.). В протеста се включват и доста българи.

" Българското присъединяване е доста значимо. То е признавано тогава, тъй като не е имало още този национализъм. Но по този начин или другояче приказваме за 700, а може би повече, участници в Гърция. А за Сърбия можем да кажем, че са още повече ", разяснява историкът проф. Пламен Павлов.

Колко тъкмо са българите, починали за сръбската независимост, не е известно. Но единствено от Северозападна България под командването на Кара Георги вземат участие най-малко 20 000 семейства, сочат записките на съветския посланик Кирико.

Бинбашиите Кондо, Драган Папазоглу, Киро Бекярски, Узун Мирко, фамозният Хайдук Велко - това са все българи, дали живота си за свободата на Сърбия.

Освен с ятаган и пушка на бойното поле, доста други заможни българи оказват помощ на сърбите. Петър Ичко да вземем за пример е българинът, чието име е останало в европейската история с известния Ичков мир.

Той е роден покрай с. Катраница Егейска Македония. Търговията с памук го води в Белград. Забогатява доста като даже известно време е приближен драгоманин на белградския шеф Хаджи Мустафа паша.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР