България ще се отзове на поканите на всички седем страни,

...
България ще се отзове на поканите на всички седем страни,
Коментари Харесай

Офертите на 7 държави за закупуване на боен самолет ще бъдат разглеждани у нас

България ще се отзове на поканите на всички седем страни, до които е изпратила искане за правене на оферта за закупуване на нов вид военен аероплан. Това увери заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. Досега страната ни е получила покана за военнотехнически съвещания от Съединени американски щати, само че има индикации за предложения и от други страни, сподели Запрянов, без да ги посочи.

" В момента се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложение от всички страни. Това са Швеция, Съединените щати, Франция, Италия, Израел. Българската страна няма по какъв начин да повлияе на този стадий по никакъв метод на това, което страните ще решат и вършат. Поканата, която сме получили, е за военнотехнически съвещания и такава покана ние можем да получим освен от Съединените щати. Можем да получим, от която и да е друга страна, и ние ще откликнем положително на такива предложения ", сподели Запрянов.

Във вторник основният секретар на президента Румен Радев, Димитър Стоянов, изрази подозрения за предопределяне изхода от надпреварата за придобиване на нов изтребител. Повод за това стана новината за скорошно пътешестване до Съединените щати на делегация от Министерството на защитата. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност милиард и 800 милиона лв. с Данък добавена стойност, платима за няколко години.

„ На този стадий българската страна няма по какъв начин да повлияе по никакъв метод на това, което тези страни ще решат и ще предложат ", безапелационен бе Запрянов. Той обясни, че поканата за аудиенция в Съединени американски щати е за военнотехнически съвещания. „ Такива предложения можем да получим освен от Съединени американски щати, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем положително на всяка покана, тъй като задачата ни е на тези съвещания ясно да заявим какви са нашите условия. Има индикации, че ще има предложения и от други участници. Държим на цялостна бистрота и равнопоставеност сред всички страни, които ще вземат участие в процедурата ", сподели той и разясни, че избраният период за правенето и подаването на офертите е единствено три месеца, заради събитието, че плануваните финансови средства би трябвало да бъдат усвоени в границите на тази година.

„ Смятаме, че такива военнотехнически съвещания биха улеснили нашите сътрудници – те доста по-бързо да си приготвят отговорите към нас. Ако има непълни предложения, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният период за приемане на отговорите е 1 октомври 2018 година " - уточни Атанас Запрянов.

„ Министърът на защитата реши, че ние би трябвало положително да отговорим на отправената покана от Съединени американски щати. В състава на делегацията с изключение на мен са включени двама авиационни специалисти – ръководителят на плана полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на Военновъздушни сили полковник Сергей Белкинов, както и двама специалисти – по финансови и по правни въпроси ", сподели той и добави: „ Знаете, че процедурата ще завърши със подписване на контракт страна – страна. Това е разликата с другите два модернизационни плана за корабите и за бойните машини, защото тук политическото решение най-после би трябвало да дефинира една страна, с която да проведем диалози и да сключим контракт. Няма по какъв начин да има нещо непрозрачно, тъй като договорът би трябвало да мине по-късно през държавното управление и през Народното събрание ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР