България остава на трето място в света по брой на

...
България остава на трето място в света по брой на
Коментари Харесай

СЗО: България е на трето място в света по COVID смъртност на 100 хил. души население

България остава на трето място в света по брой на смъртните случаи на 100 000 души население, сочат данните на Световната здравна организация за разпространяването на ковид в седмицата 30 октомври - 5 ноември.

Босна и Херцеговина са на второ място, а на първо е Перу.

Европа остава единственият район, в който коронавирусът продължава да печели територии по данни на СЗО. Броят на новите случаи е повишен с 6% към сряда, по отношение на покачване от 18% предходната седмица.

Броят на приетите в болница на Стария континент е повишен повече от два пъти за една седмица.

В Европа заболеваемостта е 192 на 100 000 души население. Тук най-голямо покачване на броя на новите случаи означават Англия, Русия, Румъния и Турция.СЗО дефинира темпото на разпространяване на ковид в Европа като " мощно притеснително " и предизвести, че това може да докара до още половин милион смъртни случая на континента до края на февруари.

Във всички райони с изключение на Европа е маркирано понижаване на броя на новите случаи или запазването им на същото ниво. Броят на смъртните случаи по света бележи растеж от 8%. По оценки на СЗО в случай че се регистрират смъртните случаи, свързани директно или непряко с COVID-19, броят на умрелите в резултат на пандемията може да бъде три пъти по-висок.

Данните на СЗО демонстрират още, че множеството приети в болница и умрели не са били напълно имунизирани.

Учените чакат, че до края на идната година COVID-19 ще придобие ендемичен темперамент. Страните, които реализиран това, ще имат композиция от високи нива на имунизация и натурален имунитет измежду оздравелите от ковид. Въпреки това COVID-19 ще способства доста за броя на смъртните случаи, сходно на други ендемични болести, като маларията, да вземем за пример. Вирусът евентуално ще продължи мутира, като ще се постанова годишно слагане на бустерни дози.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР