България очаква компенсация на стойност 330 000 евро за първия

...
България очаква компенсация на стойност 330 000 евро за първия
Коментари Харесай

Помощта за Киев: България обучава военни санитари в чисто нова база и чака компенсации


България чака отплата на стойност 330 000 евро за първия пакет помощ, който даде за Украйна. Сумата е 59% от изхарчената за пратката от каски, обувки и бинтове на украинците при започване на войната. Самият Европейски Съюз има обособен бюджет за финансиране на страните, които подкрепят Киев в борбата му против съветските окупатори.

България и Унгария (тя все още) дълго отказваха даване на военна помощ - оръжие и муниции - за Украйна, само че Народното събрание взе решение да взе участие в края на 2022 година Въпреки че служебният кабинет, назначен от Румен Радев, се опълчи на това пратките да продължат и направи единствено една такава, с идването на новото държавно управление с министър на защитата Тодор Тагарев беше взето ново решение за даване на военна помощ, както и за включване на България в самодейностите на Европейски Съюз за въоръжаване на Украйна и превъоръжаване на страните от съюза.

За типовете военна помощ за Украйна Тагарев беше изслушан в четвъртък в Народното събрание, като по правилник на процедурата главната тематика беше българското присъединяване в европейските начинания за подкрепяне. Поиска го Българска социалистическа партия, които дружно с " Възраждане " не пропуснаха да споделят пропагандни тези като тези в Москва за войната, а министърът за следващ път отхвърли погрешните им изказвания.

Пример още веднъж е неистината, че България можела да прати военнослужещи в Украйна.

" Никога по никакъв метод не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за присъединяване в спора в Украйна ", заявява за следващ път министър Тагарев. Всъщност е таман противоположното - страната ни е поела ангажимент да образова на своя територия украински военни санитари. Това е по силата още веднъж на решение на Народното събрание, и то от времето, когато Българска социалистическа партия беше част от ръководството, а водачът ѝ Корнелия Нинова - министър на стопанската система. Тогава Народното събрание не посмя да гласоподава " за " погашение на оръжие, само че одобри да обезпечи " техническа помощ " на Киев.

Част от това решение е страната да обезпечи образование на военни санитари в България. С поддръжката на Съединени американски щати във Военномедицинската академия в София към този момент е оборудван център да това образование, в което се квалифицират преди всичко български експерти, само че следва покана за 60 украински военнослужещи, които да преминат курса.

Към момента е отправено в началото предложение до представителя на Украйна в щаба на задачата в Европейски Съюз за подкрепяне на нападнатата от Русия страна, за осъществяване на образование през септември т.г., сподели министър Тагарев. Очакват се 10 украински курсисти в началото.

За присъединението на България към плана за взаимно възлагане на поръчки за муниции за Украйна министърът сподели, че това действително ще сътвори опция българската отбранителна промишленост да развие нови мощности с потребление на финансиране от Европейски Съюз.

От началото на тази година Съюзът предприе дейности, които да подкрепят реализирането на незабавна доставка на артилерийски муниции за въоръжените сили на Украйна. В подмяна към този момент има механизъм за възобновяване на изразходените складови наличия на страните членки. Страната ни на този стадий не може да се включи в доставките на муниции диаметър 155 милиметра, тъй като не създава такива към този момент, няма и на склад. Калибърът е по натовски стандарт, само че превъоръжаването на българската войска с сходни оръжия следва.

" Проучване на Европейската организация по защита е открило, че 15 компании от Европейската промишленост имат потенциал за произвеждане на 155 милиметрови муниции, сред които и няколко български компании ", сподели Тагарев. Според него присъединяване на България в сходни планове има преимущества - от една страна, тъй като ще демонстрираме поддръжка в сегашния геополитически подтекст, а въпреки това се основават благоприятни условия за подсилване на въоръжените сили.

" България ще се причисли към плана за взаимно възлагане на поръчки за муниции след довеждане докрай на процеса на национално координиране, приемане на решение на Министерски съвет и сключване на съответното планово съглашение. С този акт на присъединение Министерски съвет ще сътвори опция българската отбранителна промишленост да развие нови мощности с потребление на финансиране от Европейски Съюз ", посочи министърът на защитата.

Тагавер получи и въпрос дали е заемал служба в Министерството на защитата на Украйна. Отговорът беше:

„ Работил съм като консултант на Министерството на защитата на Украйна сред 2005 година и 2011 година, посещавайки регулярно Киев. Работейки в разнообразни интернационалните формати, съм предал своя опит по въпроси – обмисляне на защитата и ресурсното ръководство, и помощ по какъв начин да се построи граждански потенциал за обмисляне, с цел да могат да работят по-гладко гражданско-военните връзки. За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна (украинската валута - б.р.) или какъвто и да е еквивалент паричен “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР