България наложи наказателни такси на руските петролни и газови компании

...
България наложи наказателни такси на руските петролни и газови компании
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: България затяга примката

България наложи наказателни такси на съветските петролни и газови компании в опит да направи интервенциите им в страната по-малко доходни и по този начин да накара и тях, и техните европейски клиенти да потърсят други варианти, написа " Файненшъл таймс ", като се базира на държавни източници.

В петък държавното управление наложи такса от 20 лева за мегаватчас за пренос на съветски газ, откакто броени дни преди този момент беше приело да таксува рафинерията на " Лукойл " в Бургас с 60 на 100 налог облага.

Целта и на двете ограничения е да принудят руснаците да се изтеглят от европейския пазар, показват държавните източници.

Новата директна такса доближи до към една пета от настоящата референтна цена на газа, а кардинално директните такси рядко нахвърлят двуцифрени стойности, отбелязва изданието.

" Тъй като ние към този момент не използваме съветски газ, транзитирайки го през нашата територия, се трансформираме във виновници ", споделя източник, осведомен с решението на София. " Целта на стъпката е да се направи по-неизгодно за Сърбия и Унгария да купуват съветски газ и да се принудят да търсят други източници ".

Русия спря доставките си на газ за България малко след нашествието в Украйна, само че и позволи да продължава да го транзитира за Сърбия и Унгария. Унгарският външен министър Петер Сиярто окачестви в петък повишението на директната такса като " неприемлива... мярка с неразбираема предистория ". От Москва, където взе участие в съветски енергиен конгрес, на който беше единственият представител на Европейски Съюз, той посочи, че това е " следващият опит да се подкопае енергийната сигурност на Унгария и енергийното съдействие сред Унгария и Русия ".

Българският финансов министър Асен Василев уточни, че задачата на акцията не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко преференциален за " Газпром ".

" Новата такса е изцяло в благозвучие с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството цени на " Газпром " се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата, само че ще понижи облагата на компанията, сподели Асен Василев.

Той уточни, че държавното управление е уведомило Брюксел за измененията. Служител на Еврокомисията сподели, че " преглеждат казуса ".

Василев добави още, че натискът от страна на държавното управление върху съветските компании е принудило " Лукойл " да стартира процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР