България може да бъде фактор за изграждане на устойчиво сътрудничество

...
България може да бъде фактор за изграждане на устойчиво сътрудничество
Коментари Харесай

Според Радев България може да бъде страна-производител на енергийни ресурси

„ България може да бъде фактор за създаване на стабилно съдействие сред арабските страни и Европейския съюз “. Това съобщи пред публицисти в Абу Даби президентът Румен Радев, който е на двудневно посещаване в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по покана на президента на ОАЕ и емир на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Днес ще бъде подписан и меморандум за партньорство сред България и ОАЕ, сподели още Радев.

„ България може да бъде освен добър стопански сътрудник, само че България може да бъде и сериозен фактор в създаване на по-солидни връзки сред страните от Залива и Европейския съюз “, уточни Радев.



В Абу Даби президентът откри бизнес конгрес, в който вземат участие представители на компании от двете страни в региона на високотехнологични производства и нововъведенията, превоза, осведомителните и информационните технологии, енергетиката, отбранителната промишленост, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният глава акцентира, че страната ни преглежда опциите за енергийна диверсификация посредством импорт на газ и нефт от ОАЕ, само че капацитетът на партньорството сред двете страни не се изчерпва с това. „ България би трябвало да си сложи по-високи цели. Трябва да излезем от тази парадигма, че сме страна, която придвижва непознат газ към други страни. Можем, посредством високи технологии, теоретичен капацитет и естествени дадености, да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород, и то в големи количества, както и да го изнасяме “, сподели още президентът.

По думите му вместо „ страна-транзитьор, България може да стане страна-производител на енергийни запаси “. Това е огромна цел, сподели той.

Задълбочаването на двустранния политически разговор на най-високо ниво, двустранното съдействие в региона на енергетиката и стопанската система, опциите за вложения в България и за взаимни планове с присъединяване на български компании, осъвременяването на договорно-правната база, също са измежду акцентите на визитата.

Предстои българският държавен глава Румен Радев да бъде посрещнат от президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в президентския замък в Абу Даби. Двамата ще имат среща на „ четири очи “, след което ще се проведат пленарни диалози сред формалните делегации на България и ОАЕ.

В двореца в Абу Даби ще бъдат подписани и двустранни документи за съгласие в областта на туризма, на земеделието, на образованието и на културата.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР