България и българското МВнР няма да позволят каквато и да

...
България и българското МВнР няма да позволят каквато и да
Коментари Харесай

Демаршът е най-острата дипломатическа реакция на МВнР

България и българското Министерство на външните работи няма да разрешат каквато и да е интервенция, на която и да страна, във вътрешната политика.
Tова увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на чуването си в Народното събрание.

Захариева беше извикана в Народно събрание по самодейност на " Обединени патриоти " по тематиката за изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу преди изборите в Турция. Турският министър загатна за интервенция от страна на югоизточната ни съседка при приемането на закона за вероизповеданията. Думите му провокираха моментална реакция, в това число и от страна на Министерство на външните работи.
 Захариева: Изказването на Чавушоглу е недопустимо
Захариева: Изказването на Чавушоглу е недопустимо

Направен е демарш по отношение на думите на министъра

Захариева разясни, че демаршът, който е и изработен, е най-острата реакция, която може да се направи.
По думите ѝ анулацията на визитата на Чавушоглу у нас е една от най-тежките отговори.

Според нея според от обстановката в дипломацията се взема решение кой е най-хубавият метод за реакция.

Захариева уточни, че изявлението на Чавушоглу е недопустимо и се надява повече такива изявления да няма за в бъдеще. По думите ѝ реакцията на Министерството на външните работи била задоволително показателна.

" И в изказването на неговия представител, и в неофициален диалог с мен, Чауошоглу акцентира, че думите му на се били признати вярно ", съобщи Захариева и изясни, че това е един тип опрощение .
 Турция желае да анексира български територии, предизвестява Джамбазки
Турция желае да анексира български територии, предизвестява Джамбазки

Вътрешна македонска революционна организация упорстват за твърдо опрощение за изявлението на Чавушоглу

" Искам да имам вяра, че такива изявления няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения ", добави тя.

По време на чуването водачът на НФСБ Валери Симеонов опонира , че както и да се пояснява това, думите на турския министър са интервенция във вътрешните работи и безочлив опит за дискредитация на парламентаризма в България . На сходни прояви би трябвало да реагира безкомпромисно и да бъдат пресичани в зародиш, акцентира Симеонов.

Захариева му отвърна с удостоверение на тезата, че реакцията на Министерството на външните работи е била с много тежки дипломатически ограничения.

" На мен като външен министър доста ми се желае по този начин ревниво да браним отбраната на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга страна. С Турция реагирахме съответно, както постоянно сме реагирали ", уточни Захариева.
 Борисов чака опрощение поради думите на Чавушоглу за вероизповеданията
Борисов чака опрощение поради думите на Чавушоглу за вероизповеданията

Лош сигнал и неприятно възпитание…

Припомняме, измененията в Закона за вероизповеданията с настояването за опрощаване на задълженията на вероизповеданията засягаше най-вече Главното мюфтийство, чиито задължения бяха над 8 млн. лв., а останалите вероизповедания нямаха просрочени отговорности.

След публично неодобрение депутатите одобриха, че задълженията няма да се опрощават, а ще се отсрочват.

В деня, когато бяха признати окончателните промени в Закона за вероизповеданията, с които се приема, че вероизповеданията могат да получават дарения от чужбина и българската страна ще отсрочи погасяването на отговорностите, които има Главното мюфтийство, стана ясно, че е имало интервенция от Турция.

От Анкара желали да бъдат опростени задълженията на Мюфтийството , които са към 8 млн. лв.. Запознати уверяваха, че от наеми на парцели Мюфтийството получава към 30 млн. лв. годишно .

Информацията за интервенция в българската вътрешна политика стана мотив външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Междувременно стана ясно, че от партия ДОСТ са почнали " Национална подписка с искане за законово признание от страна на българската страна на статут на национално малцинство ". Това стана причина за инспекция, поискана от основния прокурор Сотир Цацаров дали подписката подхожда на Конституцията .
 Цветанов и Карадайъ в един глас отхвърлят въздействие за Закона за вероизповеданията
Цветанов и Карадайъ в един глас отхвърлят въздействие за Закона за вероизповеданията

Влияние върху нас не е имало, даже и опити не е имало, увери Карадайъ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР