България е сред страните в Европа, които са най-уязвими към

...
България е сред страните в Европа, които са най-уязвими към
Коментари Харесай

Българите са силно уязвими към дезинформация

България е измежду страните в Европа, които са най-уязвими към дезинформация. Страната е на 29-а позиция измежду 35 изследвани страни в Индекса за медийната просветеност на " Отворено общество ".

Показателят прави оценка евентуалната резистентност към разпространяването на подправени вести в 35 европейски страни, като се употребяват знаци за медийна независимост, обучение и доверие сред хората.

Страните в Северозападна Европа имат най-хубавите предпоставки да устоят на резултатите на дезинформацията, а тези от Югоизточна Европа са най-уязвими към тях, до момента в който страните от Централна и Източна Европа утежняват в най-голяма степен представянето си в показателя, оповестяват от института.

Финландия, Дания, Холандия, Швеция и Естония са отпред на класирането в Индекс за медийна просветеност за 2019 година Финладия, която е на 1-во място измежду 35 страни, има забележителна преднина пред останалите страни със 78 точки по канара от 0 до 100. На последните пет места в класацията са множеството балканските страни:, Северна Македония (35 място), Турция (34 място), Албания (33 място), Босна и Херцеговина (32 място) и Черна гора (31 място).

Тенденциите сред 2017 година и 2019 година, демонстрират че страните от ЦИЕ вървят обратно в класацията, като Чехия, Словакия и Полша означават най-голямо утежняване. Те са следвани от Латвия, Литва, Хърватия, Унгария и Румъния, както и от прилежащите Австрия, Сърбия и Малта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР