България е първата страна в Източна Европа, която се присъединява

...
България е първата страна в Източна Европа, която се присъединява
Коментари Харесай

МС: България влезе в топ мрежа за развитие на изкуствения интелект

България е първата страна в Източна Европа , която се причислява към най-елитната европейска мрежа за развиване на изкуствения разсъдък ELLIS /European Laboratory for Learning and Intelligent Systems/, оповестиха от Министерски съвет.

Чрез Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ и СУ „ Св. Климент Охридски “ у нас се основава първата точка от топ мрежата в района – „ ELLIS Unit Sofia “. Премиерът акад. Николай Денков даде формален старт на партньорството дружно с “архитекта ” на INSAIT проф. Мартин Вечев и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

„ Създаването на Института и приемането на страната ни в европейската мрежа се дължат на систематичните старания на няколко държавни управления поред да възвърнат славата на България в научната област “ , акцентира министър-председателят. Стартирането на първата Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, финансирана от европейските институции , построяването на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, систематичното финансиране на Национална пътна карта за научна инфраструктура, посредством която и INSAIT получава поддръжка, основаването на първите проучвателен университети през 2021 година са единствено част от образците, които дават опция на осъществяване на концепциите на българските учени.

„ В региона на изкуствения разсъдък успяхме да създадем такива условия. Трябва да продължим във всички други области, с цел да можем да станем естествена и подредена европейска страна “ , съобщи министър председателят.

Ключова роля за триумфа на INSAIT имат швейцарските сътрудници в лицето на държавното управление посредством българско-швейцарската стратегия за научни проучвания , както и два от водещите университети в света – Федералният софтуерен институт в Цюрих /ETH Zurich/ и Политехническият университет в Лозана /EPFL/.

„ Без тяхната мощна поддръжка и експертиза евентуално нямаше да успеем “, сподели акад. Денков.

Присъединяването на страната ни към европейската мрежа е самопризнание за водещата роля на България в стратегическото развиване на изкуствения разсъдък в целия район. В ELLIS членуват единствено проучвателен организации, които са посочили резултати на световно равнище в региона на изкуствения разсъдък и в които работят учени с потвърден принос. Към момента европейските участници в мрежата са едвам 39.

„ С присъединението на INSAIT към ELLIS България става част от Шампионската лига на изкуствения разсъдък. България ясно декларира пред света, че ще бъде място, където се измислят и основават бъдещите технологии, а не просто се ползват или употребяват ”, сподели проф. Вечев.

INSAIT е първият по рода си институт в Източна Европа. Той е основан в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и швейцарските ETH Zurich и EPFL. Държавата ще влага в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към 170 млн. лв. в границите на 10 години .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР