България е на 35-то място по осигуряване на здравословна среда

...
България е на 35-то място по осигуряване на здравословна среда
Коментари Харесай

България е на последните места по осигуряване на здравословна среда за децата -

България е на 35-то място по обезпечаване на здравословна среда за децата измежду 39 страни. Това демонстрират резултатите от последния отчет на Изследователския център на УНИЦЕФ „ Иноченти “.

Докладът съпоставя по какъв начин 39 страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС) се оправят с обезпечаването на здравословна среда за децата и беше показан през днешния ден в Министерството на околната среда и водите от УНИЦЕФ и вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Изследването включва индикатори като излагане на нездравословни замърсители, в това число отровен въздух, пестициди, влага и олово; достъп до светлина, зелени площи и безвредни пътища; и приноса на страните за климатичната рецесия, потреблението на запаси и изхвърлянето на електронни боклуци.

Страната ни се показва едва във връзка с излагането на децата на нездравословни замърсители, много от тях дишат отровен въздух вкъщи и на открито , отбелязва отчетът. По експозиция на популацията на фини прахови частици страната е на едно от челните места.

Изгубените години живот в положително здраве (на 1000 деца под 15-годишна възраст) заради замърсяване на въздуха са най-вече в Колумбия (3,7) и Мексико (3,7), а минимум в Япония (0,2) и Финландия (0,2). За България този индикатор е 1,7. Децата губят години в положително здраве и поради небезопасни водни източници.

Бедните семейства са изправени пред по-високи опасности във връзка с замърсяването на въздуха в дома, достъпа до безвредна и чиста вода и тъмните жилища, които населяват.

Във включените 31 европейски страни над два пъти е по-голяма вероятността бедните семейства с деца да са пренаселени и да се затрудняват с отопляването на жилището спрямо семействата с деца, които не са небогати. Децата от по-бедните семейства се сблъскват с доста по-големи опасности и рискове от увреждане и по-често живеят в по-лоши квартали с по-малко места за игра.

България е измежду страните с максимален % деца, живеещи при тежки битови ограничения, което значи претъпканост, съчетана с влага, мрачевина или несъответствуващи санитарно-хигиенни условия. Тук е най-голям относителният дял на семействата с деца, които се затрудняват с отопляването на дома – 26% от всички семейства и към 48% от бедните семейства в страната.

Влагата и мухълът са съществени рискови фактори в домашната среда, които способстват за инфекциите на горните дихателни пътища, астмата и бронхита. В България 12,9% от децата населяват жилища с влага и плесен.

Над една четвърт от семействата (27%) в България населяват пренаселени жилища, което има неподходящо отражение върху резултатите на децата в учебно заведение, физическото и психическото здраве на членовете на семейството.

За да онагледи отговорността на всяка страна за общата картина в света, отчетът регистрира свръхпотреблението на ресурсите на Земята във всяка от включените в отчета страни поотделно. Ако всички в света употребяват запаси със скоростта, с която го вършат хората в страните, включени в отчета, ще е нужен еквивалентът на 3,3 планети Земя, с цел да се поддържа равнището на ползване, се показва в отчета.

Ако всеки използваше запаси със скоростта, с която го вършат хората в Канада, Люксембург и Съединени американски щати, биха били нужни най-малко 5 планети Земя. За стандарт на потреблението като в България ще са нужни 2,3 планети Земя.

Прекомерното ползване в най-богатите страни в света унищожава средата на децата в международен мащаб, сочи отчет на УНИЦЕФ

„ Най-важното е да стартираме да действаме и при всяка екологична политика да слагаме в центъра потребностите на децата “, сподели Саня Шаранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България.

„ Когато взимаме решенията и дефинираме политиките, желаеме да включим и гласа на младежите, сподели вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той означи, че сега се обновяват и образователните стратегии, с цел да може тематиката за климатичните промени да е добре интегрирана с уроци и извършения в целия образователен развой. Вицепремиерът добави, че в страната се подхващат стъпки към по-задълбочено проучване на връзката сред околната среда и здравето на хората, включително и на децата. „ С Министерството на здравеопазването работим интензивно, с цел да създадем параленост на картата на публичното здраве с картата на замърсяването “, уточни Сандов.

УНИЦЕФ приканва органите на ръководство на национално, районно и локално ниво да понижат отпадъците и замърсяването на водите и на въздуха и да обезпечат качествени жилища и квартали. Необходимо е също да се усъвършенства средата за най-уязвимите деца. Децата от небогати фамилии по-често са изложени на риска от екологични вреди спрямо децата от богати фамилии, а това задълбочава съществуващите неравенства.



Изследователският център „ Иноченти “ е независимо научно звено на УНИЦЕФ. Той се занимава с научни проучвания по нови или настоящи тематики, с цел да обезпечи осведомително стратегическите насоки, политики и стратегии на УНИЦЕФ и неговите сътрудници, да насочи световните диспути по правата на детето и развиването и да обезпечи информация за проучванията и политиките за всички деца, изключително за най-уязвимите, по целия свят.

Резюме на отчета на български език може да откриете, а целия отчет на британски език може да прочетете.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР