България да се възприема като атрактивна туристическа дестинация със своята

...
България да се възприема като атрактивна туристическа дестинация със своята
Коментари Харесай

Зам.-министърът на туризма Мариела Модева се включи в годишната среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси

България да се възприема като атрактивна туристическа дестинация със своята уникалност - културно завещание и естествени дадености, високо качество на предлаганите туристически артикули и услуги, както и да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация, разрастваща резистентен туризъм. Така заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева разказа предпочитаните насоки за развиване на българския туризъм по време на Годишната среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси. В срещата, чийто хазаин е министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, взе присъединяване и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев.

Заместник-министър Модева увери, че българският туризъм, въпреки и с по-бавни темпове, ще продължи да се възвръща през 2022 година, макар рисковете, произлизащи от пандемията от COVID-19, която към момента не е потушена и от настоящите стопански и геополитически спънки. Съгласно данните на Национален статистически институт за интервала януари – юни 2022 година, България записва 130% растеж на задгранични туристи, по отношение на същия интервал на 2021 година, като приходите от туризъм са над 686 млн. евро, което е растеж от към 89%.

Видимостта на страната ни в интернационален проект продължава да се усъвършенства. България завоюва две влиятелни семейства на значими интернационалните конгреси през 2023 година - 68-та сесия на Регионална комисия Европа на СОТ, която ще се организира в София и 107 съвещание на Борда на шефовете на Европейската туристическа комисия, осведоми проф. Модева.

По думите й, отчитайки възходящата наклонност в развиването на туризма и удобната позиция на страната ни в интернационален проект, разширението на кръга на генериращите пазари ще докара до повишаване на добавената стойност за българския туристически артикул, както и каузи на туризма в брутния вътрешен артикул на страната.

В полемиките се включиха представители на работодателските и синдикалните организации, както и на Националното съдружие на общините в Република България.

Годишната среща на комерсиалните аташета на България, проведена от Министерство на стопанската система и промишлеността, по традиция се организира през месец август. Една част от тях бяха присъствено в страната, други се включиха онлайн. В полемиките присъединяване взеха и институциите, имащи отношение към тяхната работа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР