Бъдещето на Украйна е в НАТО, но военният алианс заяви,

...
Бъдещето на Украйна е в НАТО, но военният алианс заяви,
Коментари Харесай

НАТО разочарова Украйна заради липсата на покана за членство

Бъдещето на Украйна е в НАТО, само че военният алианс съобщи, че ще насочи покана към Киев единствено когато " членовете се съгласят и изискванията са изпълнени ".

Говорейки пред кореспонденти по време на първия ден от срещата на върха на водачите на НАТО, ръководителят на алианса Йенс Столтенберг сподели, че Украйна се е доближила до участие, частично заради приемането на огромно количество военно съоръжение и образование от членовете на НАТО.

На срещата си на върха във Вилнюс страните от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, само че няма да насочат публична покана към страната да се причисли, съобщи организация ДПА, като се базира на декларация, с чието наличие се е срещнала.

Лидерите от НАТО са постигнали съглашение по отношение на това по какъв начин да дефинират бъдещите си връзки с Украйна, в това число нейната кандидатура за участие, оповестиха четирима дипломати.

По думите на един от дипломатите окончателната дефиниция на декларацията за бъдещето участие на Украйна в алианса ще гласи, че НАТО

ще бъде в положение да насочи покана към Украйна да се причисли към алианса, когато съдружниците са съгласни и изискванията са изпълнени ".

„ Украйна ще стане член на НАТО, само че откакто извърши всички условия за участие и всички членки поддържат влизането ѝ, сподели във Вилнюс министър председателят Николай Денков. Той е в столицата на Литва за среща на върха на алианса, като вероятността за участието на Киев е измежду водещите тематики.

Украйна има цялостна поддръжка в бъдеще да бъде призната като член на НАТО. Затова би трябвало две неща да бъдат изпълнени. Едното е да бъдат изпълнени изискванията, които занапред ще се дефинират от страните членки, и второто е всички страни членки да дадат единодушието си ", сподели Денков. " В същото време вероятността е ясна – Украйна ще стане член на НАТО, когато това е допустимо ", добави той.

Но президентът на Украйна Володимир Зеленски неотложно атакува 31-членния алианс за договарянията по текста без Киев на масата.

Изглежда няма подготвеност нито да поканим Украйна в НАТО, нито да я създадем член на алианса... За Русия това значи мотивация да продължи своя гнет “, сподели той.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж прикани съдружниците си публично да поканят Украйна да се причисли към НАТО, което е нужна първа стъпка за пускане на процедурата по присъединение към алианса.

Вместо това обаче водачите обвързват евентуалната покана с повишение на оперативната съгласуемост на украинските въоръжени сили с въоръжените сили на съдружниците от НАТО и с „ спомагателни промени в региона на демокрацията и сигурността “, се показва в декларацията. Алиансът също по този начин декларира, че ще поддържа Киев по пътя на промените, като външните министри от НАТО постоянно ще правят оценка напредъка на Украйна.

„ Бъдещето на Украйна е в НАТО “, акцентират въпреки всичко съдружниците. В същото време те няма да насочат на срещата в литовската столица покана към някогашната руска република да се причисли към алианса.

Все отново НАТО се отхвърля от условието Украйна да извърши на по този начин наречения План за деяние за участие, като на процедура отстранява това затруднение по пътя на Киев към алианса.

Резултатът от срещата на върха евентуално ще разочарова Зеленски, който по-рано през днешния ден съобщи, че " е неуместно " въпросът за участието на Украйна да остане отворен. Украинският президент ще се срещне с водачите от НАТО по-късно през днешния ден.

Лидерите от НАТО също по този начин са се договорили за дълготраен пакет за помощ на Киев, за задълбочаване на политическите връзки и за ускорение на присъединението на Украйна след отправяне на публична покана, се споделя в изказването.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР