Бъбреците са органи, които играят няколко важни роли за здравето.

...
Бъбреците са органи, които играят няколко важни роли за здравето.
Коментари Харесай

10-те храни, които да избягваме при проблеми с бъбреците

Бъбреците са органи, които играят няколко значими функции за здравето. Те оказват помощ за филтрирането на кръвта, отстраняват отпадъчните артикули, създават хормони, поддържат костите здрави, контролират салдото на течности и контролират кръвното налягане.

За страдание, бъбреците могат да се увредят и да станат по-малко ефикасни с течение на времето. Бъбречното заболяване визира към 10% от възрастните в международен мащаб.

Тук ще разгледаме 10 храни, които би трябвало да заобикаляме при бъбречно заболяване.

1. Преработени меса

Преработените меса се създават посредством сушене, осоляване и опушване, с цел да се усъвършенства техният усет и период на валидност. Беконът, деликатесите, саламите са някои постоянно срещани типове обработени меса. Тъй като модифицираните меса нормално са осолени, те имат високо наличие на натрий.

Храните с високо наличие на натрий не са целесъобразни за хора с бъбречни болести, защото остатъкът от натрий може доста да натовари бъбреците. Това може да увеличи кръвното налягане и да аргументи струпване на течности тук-там като глезените и към сърцето и белите дробове. Вместо модифицирани меса, изберете постно месо без кожа като пилешки гърди, които съдържат по-малко натрий.

 10-те храни, които да заобикаляме при проблеми с бъбреците

2. Газирани питиета с мрачен цвят

Безалкохолните, изключително тези с мрачен цвят, не са подобаващи за хора с бъбречни болести. Газираните питиета с мрачен цвят съдържат фосфор, който се употребява за попречване на обезцветяването, удължение на периода на валидност и прибавяне на усет.

Здравите бъбреци могат елементарно да отстранен непотребния фосфор от кръвта, само че при проблеми с бъбреците нещата не стоят по този начин. Наличието на високи равнища на фосфор в кръвта за нескончаем интервал може да увеличи риска от сърдечни болести.

3. Плодове с високо наличие на калий

По принцип плодовете са здравословни и цялостни с витамини и минерали. Въпреки това хората с бъбречни болести може да се наложи да лимитират приема на избрани плодове – основно тези с високо наличие на захар и калий. Ако имате проблеми с бъбреците, тялото ви не може да отстрани вярно калия, което може да докара до нараснали равнища на веществото в кръвта, известни също като хиперкалиемия.

Ако не се лекува, това положение може да аргументи отмалялост, мускулна уязвимост, сърдечни проблеми. Сред плодовете с високо наличие на калий са банани, авокадо, кайсии, киви и портокали. За благополучие има доста здравословни плодове с ниско наличие на калий, които можете да добавите към диетата си умерено. Като да вземем за пример грозде, горски плодове, ананас, манго и ябълки.

4. Сушени плодове

Сушените плодове се получават посредством премахване на водата от плодовете. Това основава дребни, плътни плодове, богати на сила и хранителни субстанции. Сушените плодове обаче не се предлагат за хора с бъбречни болести, тъй като са с високо наличие на захар и минерали като калий.

5. Повечето бобени артикули

В множеството случаи бобените артикули се смятат за здравословни. Но при проблеми с бъбреците не се предлагат, тъй като имат високо наличие на фосфор. Консервите от бобени артикули даже са с високо наличие на калий.

 10-те храни, които да заобикаляме при проблеми с бъбреците

6. Пакетирани и бързи храни

Пакетираните и бързите храни са с високо наличие на натрий, което е една от аргументите те да не са подобаващи за хора с бъбречни болести. Някои образци за тези храни са замразена пица, замразени ястия в кутии, които се размразяват на микровълнова.

7. Плодови сокове

Плодовите сокове и другите подсладени питиета би трябвало да се заобикалят от хора с бъбречно заболяване. Те са нездравословни за бъбреците, защото са с високо наличие на захар и калий.

8. Спанак и листа от цвекло

Спанакът и зеленото цвекло (листата от цвекло) са също с високо наличие на калий. За да с по-малко количество калий, те могат да бъдат сварени и по този начин да бъдат използвани в умерено количество. Спанакът и зеленото цвекло са с високо наличие на оксалатова киселина, органично съединяване, което образува оксалати. Оксалатите са причина за появяването на камъни в бъбреците при хора, които са податливи към тяхното формиране, а това довежда до болежка и утежняване функционалността на бъбреците.

 10-те храни, които да заобикаляме при проблеми с бъбреците

9. Бързи закуски

Закуски като чипс, бисквити и гевреци нормално са с високо наличие на сол, рафинирани въглехидрати и калий, което ги прави несъответствуващи за тези с бъбречни болести.

10. Пържени картофи

Пържените картофи са с високо наличие на калий, което може да бъде проблем за хората с бъбречни болести. Ако обаче картофите са варени, могат да бъдат използвани в умерено количество.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР