Авторът и анализатор, Ивета Чернева, анализира тазгодишните Междинни избори в

...
Авторът и анализатор, Ивета Чернева, анализира тазгодишните Междинни избори в
Коментари Харесай

Ивета Чернева: Републиканците ще спечелят Междинните избори – Тръмп ще се завърне

Авторът и анализатор, Ивета Чернева, проучва тазгодишните Междинни избори в Съединени американски щати., извънредно за

За нашите читатели, които може би не знаят, можете ли да обясните какво се случва по време на Междинните избори в Съединени американски щати и за какво те са значими?

Междинните избори значително са инспекция на партията, която сега държи центровете на властта в държавното управление на Съединени американски щати – президентството, Сената, Камарата на представителите и ръководството на щатско равнище, като да вземем за пример губернаторите.

Ако съществува предписание в политиката на Съединени американски щати, това е наклонността, че опозицията печели междинните избори. В този случай демократите държат президентството, Камарата и Сената в продължение на две години и по тази причина в този момент Камарата и Сенатът са на път да се извърнат и да станат „ червени “, т.е. под контрола на републиканците.

Подобна смяна е от извънредно значение, тъй като в политическата система на Съединени американски щати президентът мощно се нуждае от поддръжката и безмълвното единодушие на Камарата и Сената, с цел да може да реализира нещо. През последните две години президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съумя да прокара законодателство, подкрепено от Камарата на представителите и Сената. Сега, всичко това е на път да се промени.

Кои са оспорваните щати и какъв е шансът на републиканците да вземат Сената?

Републиканците ще поемат контрола над Сената с дребна разлика. Те би трябвало да извърнат единствено един щат, с цел да получат този надзор, който сега е разграничен сред републиканци и демократи.

Надпреварата за сенатското място в Джорджия ще бъде доста напрегната. Ето за какво се вижда, че множеството пари се харчат тъкмо за този щат. Сенаторът от Демократическата партия, Рафаел Уорнок, към този момент е похарчил над 60 милиона щатски $, което го прави най-големият разточител на средства за акцията на тези изборите.

Уисконсин и Пенсилвания, които бяха спечелни от президента демократ Байдън през 2020 година, също са изправени пред доста напрегната конкуренция.

Невада също е оспорван щат, като първият латиноамерикански претендент за сенатор от Демократическата партия се пробва да задържи мястото си. В Аризона също ще бъде забавно.

Кои съгласно вас са най-важните вътрешни проблеми, които Междинните избори могат да обиден?

Икономиката, инфлацията и цените на бензина са най-важните тематики, посредством които републиканците ще завоюват Камарата и Сената. Това са проблеми, в които доста американци видяха Байдън като провалящ се.

Абортът се надценява като тематика от огромна важност; това няма да наклони задоволително везните, с цел да даде на демократите тласъка, от който се нуждаят, с цел да завоюват.

Как тези избори ще повлияят на актуалните геополитически проблеми, пред които са изправени Съединени американски щати?

Според мен главната външнополитическа тематика, която ще бъде повлияна от Междинните избори, е войната в Украйна. Това е един аспект, където възобновеният републикански надзор ще има значение. Финансирането за Украйна може да бъде понижено, в случай че републиканците овладеят Камарата на представителите и Сената. В момента европейските политици се тревожат какво ще се случи с поддръжката за Източноевропейската страна, в случай че републиканците завоюват Междинните избори.

Миналата седмица водачът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти (Р-Калифорния) сподели, че Камарата, следена от републиканците, няма да продължи да финансира с „ празни чекове “ Украйна. Това провокира паники както в Киев, по този начин и в европейските столици. Ако републиканците завоюват, Украйна не може да продължи да разчита на Съединени американски щати по същия метод. Досега Украйна е получила 93 милиарда $ военна и филантропична помощ, множеството от които идват от държавното управление на Съединени американски щати. Американците дадоха обещание над 60 милиарда $ за Украйна. Мащабът на финансирането евентуално ще се промени, откакто републиканците поемат ръководството на Камарата.

Традиционните опасения за националната сигурност на републиканците са свързани с икономическата криза и сигурността на границите. Републиканците няма да продължат да пишат " празен чекове ", както се изрази Маккарти. Съединени американски щати няма да имат доста да харчат за Украйна спрямо финансирането за защита на границата, да вземем за пример – въпрос, който ще получи предпочитано отнасяне, откакто „ алената “ победа. Републиканският сенатор Ранд Пол прикани за основаване на пост - общоприет шеф, който да следи къде отиват парите за Украйна, до момента в който някои републиканци, кандидатстващи за Сената, като претендентите на Тръмп, намерено обявиха, че не ги е грижа за финансирането и поддръжката на Украйна във войната против Русия. Напрежението е по линията на обичайните републиканци и републиканците на Тръмп. Кандидатите на Тръмп ще окажат напън за редуциране на финансирането за Украйна и за мирни договаряния с президента Путин, а тъкмо претендентите на Тръмп са тези, които ще надделеят в Междинните избори.

Какви функции ще изиграят Доналд Тръмп и Джо Байдън на тези избори?

В момента някогашният президент Доналд Тръмп има превъзходство в наклоняването на везните в едната или другата посока. Ефектът „ Тръмп “ се отнася до обстоятелството, че който Тръмп избере - печели. Такъв беше казусът на Първичните избори, когато републиканците авансово избраха кои ще бъдат претендентите против демократите. Бившият президент Тръмп избира спечелилите. Това е моето усещане. Президентът Байдън няма подобен резултат на избори.

Наскоро Тръмп и компания записаха супер PAC (Political Action Committee/Комитет за политически действия), наименуван Make America Great Again (MAGA), което е мотото на Доналд Тръмп. Бившият президент Тръмп чака да минат Междинните избори, с цел да разгласи кандидатурата си за президент през 2024 година Тръмп към момента е задоволително всесилен, с цел да избира своите печеливши коне.

Каква е вашата прогноза за тези Междинни избори?

Републиканците, изключително претендентите на Тръмп, ще завоюват, като поемат контрола върху Камарата на представителите и Сената – ще последва „ алена “ победа. Това ще обърне политическата атмосфера в страната. Републиканците ще прекроят доста от политическите процеси. Комисията, проверяваща офанзивата от 6 януари да вземем за пример ще изчезне. Много неща ще се трансформират. Ще станем очевидци на завръщането на Доналд Тръмп.

Още от Ивета Чернева:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР