Американският журналист Тъкър Карлсън е взел интервю от руския философ

...
Американският журналист Тъкър Карлсън е взел интервю от руския философ
Коментари Харесай

След Путин: Тъкър Карлсън препита и Дугин, вижте цялото интервю

Американският публицист Тъкър Карлсън е взел изявление от съветския мъдрец Александър Дугин. Видеозапис от диалога беше оповестен на страницата на Карлсън в обществената мрежа X (бивш Twitter), заяви ТАСС. Журналистът назова Дугин „ най-известният политически мъдрец в Русия “. „ Неговите хрумвания се считат за толкоз рискови, че украинското държавно управление умъртви щерка му, а Amazon не продава книгите му. Разговаряхме с него в Москва “, написа Карлсън.

Тъкър Карлсон показва събеседника си по този начин: " Александър Дугин е най-известният политически мъдрец в Русия. Неговите хрумвания се считат за толкоз рискови, че украинското държавно управление умъртви щерка му и Amazon няма да продава книгите му. Говорихме с него в Москва. "

В Интервюто Дугин прави къс разбор на историята на западната (англо-саксонска) традиция във философията и публично политическо развиване.

Според Дугин класическият демократизъм, породил демокрацията и концепцията за политическо ръководство основаващо се на властта на болшинството се трансформира в нов демократизъм, който е неприятелски към болшинството и е учреден на властта на малцинствата, който по този метод се трансформира а в модерна форма на демократичен тоталитаризъм.

Този развой естествено произтича от историята на присъщата за британската философия визия, че съществуват единствено единичните обособени обекти и самостоятелни неща, а общото и концепциите не съществуват действително, а единствено в мисленето.

В историята на философията това разбиране се назовава " номинализъм " и неговият смисъл в резюме е, че общото е единствено име, а не обективно съществуваща действителност. Номинализмът е присъщ за британската философска традиция.

В разграничение от това " реализмът " е разбиране, което смята общите хрумвания за действително съществуващи, сходно на концепциите на Платон.

Това е значимо за схващане на смисъла от казаното от Дугин, който в друго изявление опълчва западните демокрации, които са демократични и индивидуалистични на Русия с обяснението " ние сме реалисти ".

Така, съгласно Дугин, процесът, почнал преди епохи и " освободил " индивида от страната, обичайните полезности и религиозните общности доближава до освобождение на индивида от крайните форми на общо съществуване с други човеци – унищожава се общността, учредена на пола (джендъра) и най-после до освобождение от самата човещина като сплотяваща хората човечност и концепцията за изкуствен интелект.

Тази наклонност в развиването на западните общества среща мощно опълчване в Русия при ръководството на Путин, където концепцията за национална общественост и обичайните полезности са блян, в което Дугин вижда и първопричините за актуалната русофобия.

Тъкър Карлсън към този момент интервюира съветския президент Владимир Путин. Интервюто беше пуснато на 8 февруари и има над 200 милиона гледания. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков означи, че с този диалог Путин е постигнал главната цел на изявлението - да пробие осведомителната обсада на Запада и да бъде чут.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР