Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел

...
Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел
Коментари Харесай

Св. мчци Теодот Анкирски, Петър, Дионисий и дружината им и св. 7 девици. Св. мчци Петър, Диориний, Андрей, Павла, Христина

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който грубо мразел християните.Имал и страноприемница в град Анкира. Като боголюбив християнин, той с наслада давал храна и заслон на бедните и гладните, ободрявал и спасявал пандизчиите, а телата на умрелите за Иисус мъченици откупвал и погребвал по християнски бит.

По това време жертва на гоненията против християните станали и седем девици. Те доста обичали Бог, по тази причина били подложени на огромни премеждия. За непокорството им езичниците ги хвърлили в езерото с привързани за шиите им големи камъни. Там светиците намерили мъченическата си гибел.

Скоро телата им намерил Теодот, дружно със сродника си Полихрония, и скрито ги погребал. Обезумял от случилото се, градския шеф заповядал да заловен отговорните, а телата на девиците изгорил за наставление на всички християни.

От боязън че ще бъде смъртно осъден, Полихроний издал Теодот. Покрусен от измяната на своя другар, светият човек самичък се предал и енергично защитил вярата Христова. Това мощно разгневило локалните жреци и те поискали гибелта му. След жестоки изтезания и 15 годишен затвор, свети Теодот починал страдалчески през 303 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР