Australian Open, финалРафаел Надал – Даниил Медведев 2-6, 6-7(5), 6-4,

...
Australian Open, финалРафаел Надал – Даниил Медведев 2-6, 6-7(5), 6-4,
Коментари Харесай

Епичен обрат: Надал спечели титла №21 от Големия шлем


Australian Open, край
Рафаел Надал – Даниил Медведев 2-6, 6-7(5)
, 6-4 , 6-4 , 7-5

Историята е пренаписана – Рафаел Надал е първият тенисист в историята на мъжкия тенис, който доближава до 21 трофеи от Големия шлем. Испанецът реализира това след героичен поврат, който ще остане вечно в историята като един от най-паметните финали в „ мейджърите “ – 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4, 7-5 след 5 часа и 24 минути на „Род Лейвър Арена“ против Даниил Медведев.

Няколко седмици, откакто въобще не бе сигурен, дали ще замине за Австралия поради травмата в ходилото, Надал реализира най-великия поврат в кариерата си, с цел да се изкачи еднолично в класацията по най-вече титли от „ мейджърите “ с един пред огромните си противници Новак Джокович и Роджър Федерер. Той е и едвам вторият тенисист в Оупън ерата след сърбина с най-малко две трофеи от всеки един от шампионатите в Шлема.

Това е общо 90-и трофей за него. Рафа се трансформира в третия най-възрастен първенец в шампионат от Големия шлем след Кен Розуел и Федерер и приключва австралийското си тенис лято с 10 следващи победи, откакто в първата седмица на годината завоюва и АТР 250 конкуренцията, която се организира на „Мелбърн Парк“.

Нищо не предполагаше сходна развръзка след първите два сета, в които Медведев имаше съществено предимство и Надал изглеждаше без концепция по какъв начин да би могъл да преодолее съпротивата на международния №2. В хода на втората част Матадора увеличи равнището си, само че продължаваше да има съществени проблеми на сервис и в последна сметка на два пъти в тайбрека изпусна задатък от минипробив.

На US Open 2007 против различен руснак в лицето на Михаил Южни бе последният случай, в който Надал бе постигнал поврат от 0-2 сета и надали са били доста даже почитателите му, които са вярвали в сходна развръзка.

Повишеното равнище на сервис в третата част обаче сложи основата на последвалия необикновен процес. Със сигурност моментът, към който Медведев ще се връща постоянно бе в шестия гейм. Тогава при 3-2 в своя изгода той стигна до 0-40 в подаването на противника си, само че по този начин и не съумя да го пробие.

На собствен ред Надал нанесе удара си за 5-4, след което с гейм на 0 постави завършек на сета. В четвъртата част процентът на вкаран първи сервис при испанеца още веднъж спадна, само че в това време и играта на Медведев бе изпълнена с неточности и необикновени решения като той сякаш имаше и леки крампи.

Сетът предложи доста маратонски геймове като разликата бе това, че в множеството случаи на сервис Надал успяваше да се измъкне. Серия от три следващи пробива даде задатък от 3-2 за Надал, който оттова насетне мина през подаванията си и по този начин докара нещата до равнене на сетовете.

Очаквайте детайлности.

След 20 минути игра бяха изиграни едвам три гейма, в които ясно се видя Медведев има първичното преимущество. Руснакът мина бързо през откриващото си подаването, до момента в който Надал завоюва гейма за 1-0 след тъждество, а в третия отрази и два брейкбола. Ключов тук беше невероятният отговор на Надал с минаваща от доста сложна позиция при 0-30, която го задържа в битката.

Това изплъзване обаче се оказа последният положителен миг за него в сета. Испанецът опитваше да бъде разнороден, използваше и извънредно доста слайс бекхенди, само че нищо от играта му не разколебаваше противника.

Със серия от отлични ретури Медведев стигна до пробив на 0 за 3-2, а два гейма по-късно повтори упражението – нов брейк на 0 след гейм, в който Надал стартира с две двойни неточности, а при 0-40 направи непредизвикана от воле.

Сервисът на 20-кратния първенец от Големия шлем не работеше изключително добре в първата част и той бе наясно, че основаването на по-лесни точки е измежду основните съставни елементи към по-добро показване във втората част.

Той съумя бързо да не помни за двата следващи позволени пробива на 0 и взе първите си две подавания в сета, с което седна на отмора при 2-1. На собствен сервис Медведев за първи път се оказа в обстановка 0-30, която стана още по-тежка за него след необикновено разиграване от 40 удара при 15-30. В него Надал постоянно имаше преимущество, в това време още веднъж употребява доста сечени, с цел да приключи точно със сечен бекхенд по късия диагонал, който матира противника му. Това бяха и първите шансове за пробив пред международния №5 в целия мач като той употребява още първия след бекхенд в навън на руснака.