Атомната батерия на NDB може да преобърне света на електрониката(снимка:

...
Атомната батерия на NDB може да преобърне света на електрониката(снимка:
Коментари Харесай

САЩ тестват прототип на „вечна” атомна батерия


Атомната батерия на NDB може да преобърне света на електрониката
(снимка: NDB Inc.)

Американски стартъп заяви за сполучливи лабораторни проби на два прототипа на така наречен бетаволтаични акумулатори с витален цикъл десетки хиляди години. Този вид акумулатори работят на правилото на преобразяване на радиоактивно бета излъчване в електрически ток.

Разработката на компанията NDB Inc. (Nano Diamond Battery) е несравнима по своите характерности. Твърди се, че атомната батерия може да доставя сила „ вечно ” на безусловно всяко устройство – от носими датчици и смарт телефони до самолети и даже ракети.

Към момента устройството на NDB е единствено първообраз, само че компанията дава обещание да стартира произвеждане още преди края на тази година. Прототипите към този момент са тествани в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор и Кавендишската лаборатория на Университета в Кеймбридж.

И двете лаборатории удостоверяват, че успеваемостта на Nano Diamond Battery е достигнала рекордни равнища за така наречен „ диамантени акумулатори ” (направени въз основата на синтетични диаманти). Други сходни разработки показват не повече от 15% успеваемост при производството на сила, до момента в който прототипите на NDB доближават 40%.

Атомната батерия се състои от радиоактивно ядро ​​- източник на изотопи, покрито със синтетичен елмаз. Изотопите взаимодействат с диаманта в процеса на нееластично разпръскване. Това трансформира радиационната сила (бета радиацията) в електрически ток.

Тъй като радиоактивно вещество е в положение да излъчва в продължение на хиляди години, животът на такава батерия ще надвиши всички експлоатационни периоди на оборудването, което зарежда.
още по тематиката
Подобни източници на сила не са рискови за хората и околната среда. Излъчването не излиза на открито от батерията, а диамантената обвивка служи като гаранция против щета.

Излишната сила, генерирана от батерията, ще се акумулира в буферен контейнер. Разработчиците оферират за тази цел суперкондензатор, само че за предпазване може да се употребява и литиево-йонна батерия. Представете си, че смарт телефонът към този момент не е належащо да се зарежда!

NDB твърди, че е постигнала съглашение с производители за взаимни „ полеви ” проби на батерията, само че имената им не се разкриват. Единият от тях се занимава с произвеждане, поддръжка и утилизация на нуклеарни горива, а вторият е част от военната промишленост на Съединени американски щати.

Наскоро за сходен атомен източник на сила оповестиха и съветски разработчици. „ Ядрената ” батерия на НИТУ МИСиС може да работи непрестанно в продължение на 20 години. Разработката на Съединени американски щати наподобява доста по-напреднала и може да промени фрапантно света на електрониката, в случай че бъде позволена на всеобщия пазар.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР