Атмосферата на Венера съдържа газ, който е свързан с живи

...
Атмосферата на Венера съдържа газ, който е свързан с живи
Коментари Харесай

Учени откриха газ на Венера, свързан с живота на Земята

Атмосферата на Венера съдържа газ, който е обвързван с живи организми на Земята, оповестиха учени. Откритието бе несъмнено от шефа на НАСА като „ най-значимото развиване досега “ в търсенето на извънземен живот, осведоми Агенция Франс Прес.

Условията на нашия планетарен комшия постоянно са описвани като пъклен, защото дневните температури са задоволително високи, с цел да стопят олово и атмосферата съдържа съвсем единствено въглероден диоксид.

Но екип от специалисти е засякъл следи от фосфит, запалителен газ, който постоянно се получава на Земята от разложение на органична материя. Те са употребявали телескопи на Хавайските острови и в чилийската пустиня Атакама, с цел да следят по-горен заоблачен слой на Венера, на към 60 километра от повърхността.

Те разгласиха проучването си в Nature Astronomy. В него екипът акцентира, че съществуването на фосфин не потвърждава наличието на живот на Венера. Но, защото облаците, завихрящи се над горещата повърхнина, са мощно киселинни и затова унищожават фосфита доста бързо, проучването демонстрира, че нещо го основава отначало. Изследователите са провели няколко модулни пресмятания, с цел да обяснят новото произвеждане на фосфина. Те заключават, че тяхното изследване дава доказателство за „ особеност и необяснима химия “ на Венера.

Джейн Грийвс от Училището по физика и астрономия към Кардифския университет разяснява пред Агенция Франс Прес, че насилието на фосфин единствено по себе си не е доказателство за живот на планетата. Ученът акцентира, че може да липсва нещо друго значимо за живот, някой различен детайл или изискванията може би са прекомерно горещи или сухи.

Грийвс добави, че за първи път е открит фосфин на планета с изключение на Земята.

Пробивът е приветстван от админа на НАСА Джим Брайдънстайн, който написа в „ Туитър “, че е време Венера да е с приоритет.

„ Живот на Венера? Откриването на фосфин, второстепенен артикул от анаеробна биология, е най-значимото развиване досега по случая с търсенето на живот отвън Земята “, разгласи той.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР