Архитектурна сатира – така кандидатът за кмет на София на

...
Архитектурна сатира – така кандидатът за кмет на София на
Коментари Харесай

Борислав Игнатов: Предложенията ми за Паметника на съветската армия са архитектурна сатира

Архитектурна ирония – по този начин претендентът за кмет на София на " Демократична България " проектант Борислав Игнатов дефинира през днешния ден пред публицисти своите оферти за монтиране на националния герб върху постамента на Паметника на руската войска, както и за покриването на целия монумент със озеленен саркофаг. Идеите му провокираха бурна реакция и разногласия във " Facebook ".

" Направих тази архитектурна ирония, която е показване на нещата в преувеличен тип, с цел да се провокира реакция. Това не беше съответно предложение за осъществяване ", обясни той. Според него тематиката за бъдещето на паметника би трябвало да бъде решена един път вечно и предлага, в случай че стане кмет, да провежда референдум, с който софиянци да изразят позицията си.

Паметник на подмазване на Съветския съюз

" Личното ми мнение като създател е, че този монумент е подправен и посланието му е подправено. Той е изработен от доста положителни създатели, само че по техните писмени свидетелства се схваща, че са били под напън и не са го създали по своя воля. Това е монумент на сервилността на тогавашното управление на Българска комунистическа партия, на подмазване пред Съветския съюз, което даже не е било желано от нас. Той не би трябвало да продължава да господства в столицата, на най-хубавото централно място, и по този метод да господства върху съзнанието на хората, върху мисленето освен на столичани, само че и на цяла България ", разгласи Игнатов.

Той посочи, че демонтажът на целия паметник и възобновяване на озеленяването на Княжеската градина е най-хубавото решение. Въпреки това щял да се съобрази с резултата от бъдещия референдум, който ще провежда, в случай че бъде определен за кмет на София.

Сърцето и духът на столицата е пететажна София

Като одобрен проектант Игнатов даде неочакван отговор на въпроса по какъв начин би решил казуса с презастрояването.

" Строителството е един от главните фактори за замърсяването в света, даже по-голям от превоза ", сподели той и обясни, че сега е международна наклонност в архитектурата да не се строи ненужно. Без да дава съответен образец за София, той очерта методиката.

" Правят се безсмислено огромни или безсмислено скъпи здания. По-важното е постоянно да знаем, че бюджетът е стеснен и с него би трябвало да реализираме оптималното във всички региони на София, а не на едно място ", акцентира той.

" Сърцето и духът на столицата е пететажна София, която е в централна градска част – това е същинският темперамент на града и считам, че той би трябвало да бъде непокътнат по всевъзможен начин. Небостъргачи не би трябвало да има и във образните коридори към планината или към исторически паметници. Най-доброто решение е полицентричният град, с цел да има периферни центрове, които са най-вече бизнес офиси. Такъв добър образец е зоната на изхода за Пловдив, на бул. " Цариградско шосе ". Има опция за небостъргачи и при автомагистрала " Люлин " и на други места по периферията ", уточни Игнатов.

Тежката администрация

Друг сериозен проблем в ръководенето на Столичната община за него е, че всичко в ръководството и вземането на решения е много непрозрачно. " Не можем да забележим пряк доклад за нищо, а би трябвало да се подават претенции по Закона за достъп до социална информация. Често отговорите са не за това, което питаме, а ни споделят – запознайте се с цялата планова документи еди-къде си. Това не е отговор за мен всъщност ".

Като ръководител на Камарата на архитектите в България от 2016 година Игнатов към този момент е въвел директна народна власт посредством електронно гласоподаване, онлайн съвещания и непосредствено лъчение на общите събрания. Ако бъде определен за кмет, той разгласи, че ще наложи бистрота на всички действия посредством цифровизация и в Столичната община.

Кой е Борислав Игнатов вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР