Археологическите находки в изкопа на градинката край ул. Цар Симеон“

...
Археологическите находки в изкопа на градинката край ул. Цар Симеон“
Коментари Харесай

В заблатени води, треви и мръсотия тънат разкопките на ул. „Цар Симеон“ във Варна

Археологическите находки в изкопа на градинката край ул. „ Цар Симеон “ във Варна са безусловно погълнати от растително, заблатени води и отпадъци. Ограждението на обекта е обезпечено с разнородни средства, които в допълнение укрепват неприятната панорама. Пространството сред изкопа и прилежащото нефункциониращо заведение пък е замязяло на бунище, видя кореспондент на Moreto.net.

Ремонтът на ул. „ Цар Симеон “ започва в края на януари 2019 година. Месец по-късно при изкопните работи се появиха първите археологически находки. Бяха открити сектори от крепостна стена от разнообразни интервали, един от мръсните канали на Античния Одесос и други. Участъци от крепостна стена и базилика излязоха и под паркинга зад Дома на науката и техниката.

Пред Moreto.net шефът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко разяснява, че към този момент има импортиран абстрактен план по какъв начин да се развие и обособи мястото с археологическите находки.

„ Процедурата в Министерството на културата е малко тромава, само че Общината има положителна настройка в тази тенденция “, сподели още шефът на РИМ. По думите му вероятността е да се построи посетителски център, лапидариум, а при паркинга е проектирано да има изложени остатъци от крепостната стена и от остаряла базилика.

„ Да бъдат експонирани и те, тъй че да се заформи посетителски център дружно с находките пред Дома на науката и техниката “, сподели още Лазаренко.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР